Întrebat ieri despre o posibilă alianţă cu PSD astfel încât liberalii şi social-democraţii să-i desemneze pe cei doi viceprimari ai Iaşului, primarul Mihai Chirica nu a oferit un răspuns concret, dar nici nu a exclus o astfel de idee.
„E o întrebare foarte directă, e ca într-un ring de box, când noi practicăm boxul, şi unul îţi dă cu piciorul – încalcă regula. Ce să zic… e o provocare. O iau ca o provocare în acest moment. Sunt oameni responsabili şi în PSD, şi în PNL, sunt convins că şi în USR şi PLUS. (…) Nu sunt un factor responsabil 100% în PNL, ca să pot lua eu o decizie pe persoană fizică, trebuie să luăm o decizie politică şi, probabil, şi domnul Popa a vorbit tot din prisma responsabilităţii politice. De aceea, acum nu pot oferi un răspuns”, a declarat Mihai Chirica.
„Noi suntem într-o opoziţie constructivă. Nu vom susţine niciodată un viceprimar de la alt partid. Atunci când alegerea viceprimarilor va fi pe ordinea de zi, vom merge cu un candidat propriu. Avem cinci consilieri şi fiecare este bun pe domeniul lui. Biroul Permanent Judeţean al partidului va decide săptămâna viitoare care dintre ei este cel mai bun”, a precizat Popa.
El a promis că „vom discuta fiecare proiect pentru dezvoltarea oraşului, nu PUZ-uri, nu altceva printre case”. Întrebat dacă ia în considerare o alianţă cu PNL, Maricel Popa a repetat că „suntem în opoziţie, dar ne interesează ca proiectele Iaşului să iasă din blocaj”, scrie ziaruldeiasi.ro.
Balanişcu favorit
Surse politice ne-au declarat că discuţiile PNL-PSD erau destul de avansate pentru desemnarea viceprimarilor cu ocazia şedinţei Consiliului Local de la sfârşitul lunii ianuarie. În schimb, negocierile au fost brusc întrerupte după ce procurorii au anunţat trimiterea în judecată a primarului Chirica în dosarul „Skoda”.
Din partea PSD, favorit pentru a fi desemnat viceprimar este Bogdan Balanişcu (fost şef de campanie al primarului Chirica în 2016), în timp ce liberalii l-au nominalizat de ceva timp pe Daniel Juravle, fost şef de birou în cadrul Primăriei. Un alt social-democrat care ar vrea postul este Ovidiu Laicu (fost şef la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri), dar sursele „Ziarului de Iaşi” spun că Balanişcu are cele mai mari şanse.
„Dacă putem pune umerii pentru dezvoltarea municipiului şi judeţului Iaşi, cu sau fără funcţii, haideţi să o facem ca lumea să vadă că suntem interesaţi de acest lucru şi că noi suntem deschişi pentru a face bine acestui oraş. După care de funcţii ne vom umple, şi ne vom şi sătura la un moment dat că aşa se-ntâmplă de fiecare dată în politică. După ce ai obţinut o funcţie începe să-ţi pară rău când vezi ce se-ntâmplă în jurul acelei funcţii şi cam ce rezultat final ai din punct de vedere al aprecierii”, a mai spus primarul Chirica.
Amintim că plenul CL este format din 27 de reprezentanţi ai PNL (11), USRPLUS (9), PSD (5) şi PMP (2), iar pentru a forma o majoritate sunt necesare 14 voturi. Negocierile PNL – USRPLUS sunt, la acest moment, blocate pentru o eventuală alianţă: liderii USRPLUS au susţinut că vor face o majoritate cu liberalii dacă şefii administrativi renunţă la cumetri, cu aluzie în special la adresa lui Gabriel Harabagiu (administrator public la Primărie şi cumătru al lui Chirica) şi Sorin Afloarei (vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi fin al şefului CJ Costel Alexe).
Surse politice ne-au mai declarat că, în grupul consilierilor USRPLUS, părerile sunt împărţite: unii îşi doresc alianţă cu PNL, alţii nu. O altă variantă de lucru a liberalilor vizează ca PNL să numească ambii viceprimari, dar, pentru acest lucru, au nevoie de susţinere din partea PMP şi a cel puţin unui consilier PSD sau USRPLUS. Anterior, PNL şi PMP au încercat să numească fiecare câte un viceprimar, dar cele două partide nu au reuşit să atragă de partea lor un „vot de aur” din rândul reprezentanţilor celorlalte două formaţiuni politice din CL.