Furnizorii de energie din România și-au dat întâlnire la Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Au discutat despre principalele probleme cu privire la rectificarea bugetara. Veștile nu sunt deloc bune.
Rectificarea bugetară pentru energie, cu 25% mai puțin din necesarul de finanțare estimat
Mai precis, furnizorii de energie susțin că rectificarea bugetară are în vedere mai puțin de 25% din necesarul de finanțare estimat pentru acoperirea schemei de plafonare și compensare a facturilor la energie. Se referă atât la consumatori casnici, cât și la cei industriali. Există un risc major privind capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic.
În urmă cu scurt timp, mai precis când s-a făcut rectificarea bugetară, ministerul Energiei a cerut o suplimentare a bugetului de 31 de miliarde lei. Acești bani încă nu au fost primiți deocamdată. Numai o parte, respectiv 2,5 miliarde lei, conform proiectului pus în dezbatere publică.
ACUE afirmă că suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, cea de 2,5 miliarde de lei, însumează numai 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului în curs.
Suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară este de de 7,3 miliarde. Federația este de părere că aceasta este cu mult sub necesarul de finanțare estimat de Federația ACUE la solicitarea autorităților.
„În contextul local și internațional, marcat de o creștere abruptă a prețului la energie și de foarte multe incertitudini în ceea ce privește securitatea în aprovizionare, decizia de a „sub-bugeta” o schemă de sprijin asumată de statul român, de care beneficiază aproximativ 90% din clienții casnici și noncasnici, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic”, a notat Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), potrivit economedia.ro.
Sursa: Impact.ro