Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
- Un număr de 3.881 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 870 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
- Conform ultimelor centralizări, un număr de 28 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 2 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
- Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 617 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.
Alte misiuni instituționale:
- ISU a efectuat 10 misiuni, din care: 3 transporturi către unități spitalicești, 3 decontaminări biologice și 4 alte misiuni specifice (verificare, întreținere și stabilizare corturi de triere).
- IPJ a efectuat 138 misiuni specifice.
- IJJ a efectuat 27 misiuni, din care: 16 misiuni de patrulare auto (asigurare ordine publică), 4 misiuni de pază la spații de carantină și 7 alte misiuni specifice.
- Serviciul de Ambulanță Județean a executat 214 misiuni, din care: 59 misiuni de transport către unități spitalicești, 2 transporturi către spatii de carantina, o misiune de transport către spații de izolare, 51 transport probe biologice, 84 decontaminări biologice și 17 alte misiuni specifice.
- MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.
- DSP a efectuat 39 misiuni, din care: 6 misiuni inspecție de stat și 33 alte misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).
- Având în vedere că a fost aprobată lista statelor pentru care a fost introdusă excepţia de la carantină şi izolare pentru cetăţenii care vin în România, facem precizarea că cetăţenii care vin în ţara noastră din statele care nu se regăsesc pe respectiva listă, dar care tranzitează ţări care sunt exceptate, au în continuare obligaţia izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere). Excepţie fac cetăţenii care vin din state ce nu se află pe lista aprobată de CNSU şi care petrec în ţările incluse pe listă o perioadă de 14 zile sau mai mare, înainte de a intra în România, potrivit articolului 1, punctul 2 din Hotărârea numărul 28 a CNSU.
Reamintim că statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt:
Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.
- În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe a informat că în cursul zilei de 13 iunie au revenit în ţară 76 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Ţărilor de Jos. Printre cetăţenii români care au revenit în ţară se regăsesc persoane care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul Regatului Ţărilor de Jos.
Revenirea în ţară a fost asigurată cu o cursă aerienă specială operată de compania Tarom, pe ruta Bucureşti-Amsterdam-Bucureşti.
Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.
6. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
7. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
8. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.