159 de elevi din judeţul Iaşi, lăsaţi pe dinafară în urma repartizării computerizate pentru admiterea la liceu. Totul din cauza completării defectuoase a listelor de opţiuni, la înscriere. Ce se întâmplă cu elevii rămaşi nerepartizaţi la liceu?
În urma căutărilor efectuate în lista de la admiterea în liceu, elevi din judeţul Iaşi cu note mari la Evaluarea Naţională, dar şi la media de absolvire a anilor de studii, nu au fost repartizaţi la nicio unitate şcolar din judeţ. Unul dintre elevii nerepartizaţi este absolvent al Şcolii Gimnaziale „Constantin Erbiceanu” din Erbiceni. Acesta a obţinut la examenul de Evaluare Naţională media 8.50. În ceea ce priveşte media de absolvire, elevul a avut media 9.54.
9,43 – insuficient
Un alt caz vine din partea unui elev de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, care a reuşit să treacă examenul cu 9.45 la limba şi literatura română, şi 6.90 la matematică. Mai mult, media sa de absolvire în urma celor patru ani de studiu este 9.43.
Acesta nu este singurul tânăr absolvent al Colegiului Pedagogic ieşean care nu a fost repartizat în prima etapă. Cel de-al doilea elev are media de admitere 8.10, după ce a primit 8.90 la limba şi literatura română şi 6.65 la matematică. Acesta a încheiat anii de studiu cu 9.43. Şi un elev al Şcolii Gimnaziale Chişcăreni este în aceeaşi situaţie. Chiar dacă a obţinut media 8.02 în urma examenelor naţionale, şi 9.72 media pe anii de studiu, acesta a rămas nerepartizat.
Elevi de 10 care au ratat
O situaţie similară se regăseşte şi într-o altă instituţie de învăţământ din municipiu, acolo unde un elev al Şcolii Gimnaziale „Otilia Cazimir” a obţinut media 8.07 în urma ierarhiei de admitere. Deşi a avut note peste 8 la examenele naţionale şi în urma celor patru ani de studiu, acesta a rămas pe dinafară la repartiţia computerizată. La nivel naţional s-au înregistrat cazuri şi mai surprinzătoare. 15 elevi cu medii de admitere peste 9 au rămas nerepartizaţi la liceu.
Doi dintre ei au obţinut la proba de matematică nota 10.00. Zece dintre cei 15 elevi sunt din Bucureşti, iar cea mai mare medie a unui absolvent nerepartizat e de 9.50. Cea mai mare medie a unui elev nerepartizat este 9.57 şi aparţine unui tânăr din Cluj-Napoca. 110.035 de candidaţi au fost repartizaţi în prima etapă de admitere la liceu 2022, iar 6.852 nu au fost repartizaţi.
Situaţii ca cele prezentate anterior apar de cele mai multe ori în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, astfel că opţiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari. Elevii pot participa la etapa a doua de admitere la liceu, care începe la finalul lunii iulie. Din păcate, va putea opta doar pentru licee în care au mai rămas locuri libere. Adică nicidecum licee pe măsura nivelului lor, dacă ar fi bifat corespunzător şi complet opţiunile din start.
Ce se întâmplă cu elevii nerepartizaţi?
În cazul elevilor menţionaţi anterior şi a altor aflaţi în această situaţie, în număr de 159 la nivelul judeţului Iaşi, aceştia vor rămâne nerepartizaţi în această sesiune de admitere. Ei trebuie să participe la o altă sesiune care va fi organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. La nivel naţional, conform datelor ministerului Educaţiei, 70% dintre elevi au fost repartizaţi la una dintre primele 5 opţiuni. Cel mai mare procent, adică peste 77.000 de elevi, 52,4% dintre elevi, au intrat la una din primele 2 opţiuni, iar 42% dintre candidaţi au intrat la prima opţiune.
Sursa: ZDI