Creştinii ortodocşi din Iaşi pot să participe şi anul acesta sâmbătă, 6 ianuarie, la Slujba de Bobotează organizată în curtea Catedralei Mitropolitane, care va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Teofan.
Pregătirile au început încă de ieri, joi, 4 ianuarie, când 10 vase de apă de 1.000 de litri au fost amenajate în curtea interioară, care vor fi umplute apoi cu apă ce urmează a fi sfinţită de un sobor de preoţi.
În cursul zilei de astăzi, vineri, 5 ianuarie, pe treptele de intrare în catedrală va fi aşezată crucea de Bobotează, împodobită şi anul acesta din crengi de brad. De altfel, se anunţă una dintre cele mai călduroase dimineţi de Bobotează din ultimii ani, cu temperaturi care vor depăşi 10 grade la amiază.
Citiți și Fără gerul Bobotezei!
„Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului va fi oficiată în ziua de sâmbătă, 6 ianuarie, în două locaţii diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite. Astfel, credincioşii pot participa în incinta Paraclisului Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Sala «Eclesia» din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00. Sfinţire cea mare a apei sau slujba de Agheasma Mare se va săvârşi la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult, ca şi în anii precedenţi, în jurul orei 11.00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Regula din ultimii ani se va păstra şi în 2024: credincioşii care vor dori să ia agheasmă mare de Bobotează vor trebui să se aşeze la rândul care va fi creat în curtea catedralei. Vor fi şi 40 de voluntari, coordonaţi de preoţii care slujesc la catedrală, care îi vor ajuta pe credincioşi să ia agheasmă. O primă slujbă de sfinţire a apei se face în ajunul Bobotezei, în această seară de vineri, 5 ianuarie, iar cu agheasma obţinută astfel se binecuvântează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan.
„Apa sfinţită (Agheasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, «spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţ㻓, a mai precizat pr. Lucian Apopei.