“Atenție la mărimea cearșafului!”. Administratorii plajelor ar face orice pentru a scoate profit, chiar și să încalce legea.
Aceștia au ajuns să taxeze chiar și locul de la buza mării, din fața șezlongurilor, iar prețul nu este deloc unul pentru toate buzunarele. Ai un cearceaf mai mare, scoți și mai mulți bani.
Imaginea de jos a devenit virală în urmă cu ceva timp, însă și acum stârnește indignare printre turiștii aflați la malul mării:
“Atenție la mărimea cearșafului!”
Conform legislației aflate în vigoare, taxele pentru cei care fac plajă pe cearceaf sunt interzise. În plus, suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip.
Din păcate, acest lucru nu se respectă pe toate plajele de pe litoralul românesc, astfel că Protecția Consumatorilor îi îndeamnă pe români să depună plângeri atunci când se întâlnesc cu astfel de situații.
“Atenție la mărimea cearceafului!
100 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 0,7×1m!
200 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 1,4×2m!!!
Unii operatori de plajă încalcă legea prin astfel de taxe! Cu siguranță vă întrebați ce instituție ar trebui să sancționeze astfel de derapaje! Potrivit ordinului nr. 1204/2010 pentru aprobarea Nornelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, astfel de taxe sunt interzise pentru cei care fac plaja pe cearceaf. Fiecare operator de plajă este obligat ca din suprafața de plajă pentru care a obținut drept de folosință pentru o perioadă determinată de la 1 an la 7 ani, să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip, în așa fel încât această suprafață să nu se suprapună cu zona destinată amplasării sezlongurilor, iar o latură a acestei suprafețe să reprezinte limita dinspre apă a plajei! Totodată, suprafața delimitată pentru plaja pe nisip trebuie să fie semnalizată prin intermediul unei plăcuțe pentru a atrage atenția turiștilor de pe plajă!
Echipa APC a constatat că una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip! Din păcate, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, autoritatea statului responsabilă pentru respectarea regulilor privind amenajarea sectoarelor/subsectoarelor de plajă, care este și semnatarul ordinului de mai sus, nu-și face simțită prezența pe litoralul românesc prin intermediul inspectorilor de la Direcția de Autorizare și Monitorizare!
Asociația Pro Consumatori vă recomandă ca ori de câte ori identificati încălcări ale legislației din domeniul turismului să faceți o reclamație la instituția condusă de domnul #ConstantinDanielCadariu- ministrul turismului, domnia sa are și pagină de Facebook, folosind adresele de email: control@mturism.ro, respectiv autorizare@mturism.ro sau petitii@mat.gov.ro”, este mesajul publicat de Protecția Consumatorilor pe pagina de Facebook.
Sursa: stiriromania.ro