Anual, pe data de 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Scopul este de a implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.
Cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei şi este a doua cauză de moarte prematură! În 2021, rețeaua națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health a realizat 3,062 de investigatii imagistice decontate, in cadrul programului national de monitorizarea a pacientilor cu afectiuni oncologice „Monitor 2”. Dintre acestea, 1.780 au fost investigatii CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului!
Cele mai frecvente investigatii pe segmentul oncologic au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinarilor (1.828 RMN-uri si CT-uri).
„Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului este un prilej de a creste nivelul de constientizare al pacientilor oncologici privind importanta monitorizarii post tratament si de a-i incuraja sa nu amane controlul medical periodic din cauza situatiei pandemice actuale. Investigatiile imagistice sunt, la ora actuala, o parte importanta a protocolului de evaluare al pacientilor cu afectiuni oncologice, datorita preciziei cu care pot depista anomaliile in stadiul cel mai incipient. Acestea permit medicului oncolog sa monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor si sa preintampine o eventuala recidiva, contribuind astfel la cresterea sperantei de viata”, afirma Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.
Pe locul al doilea in topul investigatiilor decontate pacientilor oncologici s-au aflat investigatiile craniene, cu un procent de 12% din numarul total (378 de investigatii). Desi cancerul cerebral are o incidenta scazuta la nivel mondial – 1.7% din cazurile de cancer, metastazele cerebrale sunt o complicatie frecventa asociata bolilor oncologice. Aproximativ 15 – 30% dintre pacientii cu forme de cancer pulmonar, cancer de san si melanom pot dezvolta tumori secundare la nivel cranian, iar metoda indicata pentru depistarea acestora este RMN-ul.