Petiții au fost trimise către Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și Felix Guzgă, prefectul de Iași, de către reprezentanții Asociației.
O asociație din Iași care militează pentru siguranță rutieră a trimis o petiție autorităților pentru a pune bariere la toate trecerile de cale ferată din județul Iași.
Iată ce conține petiția:
”Prin prezenta vă adresăm rugămintea de a întreprinde demersurile legale pentru alocarea unor fonduri guvernamentale pentru montarea de bariere la toate pasajele peste calea ferată existente în județul Iași. Istoricul tragediilor feroviare în Iași este cumplit și ar merita o aplecare a autorităților către rezolarea acestei probleme printr-un lobby către factorii decidenți de la București.
Autorităţile, dar mai ales şefii Căilor Ferate Române (CFR), nu au învăţat nimic din tragediile feroviare care au zguduit comunitatea Iașului în ultimii ani și ne-a arătat cât preţuieşte viaţa noastră în ochii lor.
Trecerile de cale ferată au nimicit şi îndurerat zeci de familii. În ultimii 20 de ani, la trecerile de cale ferată din judeţul Iaşi au avut loc peste 35 de accidente feroviare în care au murit cel puțin 50 de persoane, iar alte 40 au fost mutilate. De altfel, ultima statistică este tocmai din anul 2019: din cele 121 de treceri peste calea ferată existente atunci, doar 9 erau prevăzute la acel moment cu bariere, alte 34 doar cu semnale luminoase şi acustice iar 78 semnalizate doar cu indicatoare. De asemenea, erau zeci de treceri situate una lângă cealaltă, localnicii fiind cei care refuzau să le desfiinţeze, deoarece le scurtau drumul spre casă sau terenurile agricole. În anul 2019, în urma întâlnirilor de Siguranță Rutieră avute la Prefectura Iași organizate de către prefectul de atunci Marian Șerbescu, au existat promisiuni venite de la reprezentanții CFR că vor pune minim zece bariere la trecerile de cale ferată. Nu știm dacă aceste promisiuni au fost concretizate până în prezent.
Citiți și Un molid de 20 de metri, „bradul” de Crăciun în Suceava. Când se aprinde iluminatul festiv în oraș
Numai între ianuarie 2008 şi 31 august 2019, pe raza judeţului Iaşi au avut loc 28 de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor cu privire la trecerea la nivel cu calea ferată, dintre care 14 au fost soldate cu decesul uneia sau mai multor persoane. Astfel, în urma celor 28 de accidente rutiere, au fost rănite 30 de persoane şi au decedat 47 de persoane”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi la momentul respectiv.
Astfel, în anul 2009, 14 oameni mureau într-un microbuz lovit de tren la Scânteia. Patru ani mai târziu, 11 persoane piereau la o trecere de cale ferată din spatele fabricii de medicamente Antibiotice. În prezent, trecerea este mai folosită ca oricând deși există pasajul rutier al drumului de centură Uricani. În februarie 2021, la Vlădeni, doi tineri au murit după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un tren de călători care circula pe relația Dorohoi-Iași. Acolo, au fost reînnoite doar indicatoarele, fără să fie montate bariere, deși traficul pe sectorul de drum este aglomerat. Trecerile de cale ferată dintre Erbiceni și Belcești sunt foarte periculoase și an de an fac victime. Aseară a avut loc cea mai recentă tragedie: o autoutilitară a fost izbită de tren la Podu Iloaiei iar un bărbat în vârstă de 50 de ani a decedat, ridicând statistica morții.
Asociaţia pentru Protecţia Rutieră Worldstreet are ca domeniu principal de activitate educaţia şi responsabilizarea rutieră cât și prevenirea accidentelor și desfășoară activități de prevenție în campanii organizate cu mai multe instituții ale statului”, scrie ZDI.
Fii alături de noi pe Facebook