Pentru medicii din urgenţă de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, cu adevărat, Săptămâna Mare este Săptămâna Patimilor. Nu există zi în care să nu se prezinte la camera de gardă persoane – victime ale unor accidente sau agresiuni, toate provocate pe fondul consumului de alcool.
De aceea, medicii fac un apel la populaţie la calm, la cumpătare, în această perioadă, pentru a evita situaţiile limită în care şi-ar putea pierde şi viaţa, scrie ziaruldeiasi.ro.
“În Săptămâna Mare ajung pacienţi cu reale urgenţe. Este o regulă constatată în 25 de ani de experienţă în UPU. Nu ajung pacienţi care să sufere din pricina postului, ci dimpotrivă, a nerespectării lui. De exemplu, şi ieri au ajuns în urgenţă victimele unor agresiuni, a unor accidente rutiere, oameni cu traumatisme severe, secundare consumului de etanol.
A fost o situaţie cu patru pacienţi aduşi de SMURD după un accident rutier produs pe fondul consumului de alcool. Dintre aceşti pacienţi, unul a rămas internat la Chirurgie, altul a mers la Neurochirurgie. Alţi doi pacienţi, fraţi, de 22 şi 23 de ani, au fost aduşi ca victime ale unei agresiuni, cu contuzii multiple, din fericire nu leziuni care să le pună viaţa în pericol. Este vorba de acelaşi mecanism, consum de etanol şi agresiune în comunitatea din care aceşti doi fraţi făceau parte. Deci păstrarea regulilor din Postul Mare nu ar putea decât să prevină astfel de situaţii”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Referitor la consumul exagerat de alimente nesănătoase imediat după terminarea postului, Diana Cimpoeşu spune că în pandemie regulile de alimentaţie, de cumpătare în cele trei ziele de sărbătoare au fost mai mult respectate decât înainte, în urgenţă ajungând mai puţini pacienţi în urma consumului de alimente colicisto-kinetice, bogate în grăsimi şi proteine. În schimb, anul acesta, medicii se aşteaptă la un val de pacienţi care vor prezenta boli cronice decompensate.
“Aceştia vor ajunge la spital începând cu sâmbătă, duminică, luni. Ne dorim să aibă o evoluţie cât mai bună, să-şi menţină tratamentul, să apeleze medicul de familie în zilele premergătoare sărbătorilor, să nu rămână fără tratamentul de bază. Spun asta, pentru că sunt pacienţi care ajung la noi în prima zi de Paşti pentru că şi-au terminat pastilele, pentru că nu au găsit soluţii pentru a-şi lua reţeta sau care constată că bolile lor anterioare se acutizează.
Mai este şi o altă categorie de pacienţi, cei vârstnici pe care copiii veniţi din străinătate îi aduc la spital pentru că acela este momentul în care constată că au nevoie de control, de revizuirea tratamentului. Aceste lucruri este bine să se facă înainte sau după zilele de sărbătoare, să nu se prezinte la urgenţă şi apoi să constate că este foarte aglomerat. Îi vom trata cu toată ştiinţa medicală pe care o avem, avem pregătită pentru această perioadă întreaga echipă de medici şi asistente, precum şi tot ceea ce înseamnă activitatea de prespital şi aici mă refer la echipajele SMURD. Sperăm totuşi ca aceste zile să fie unele liniştite, potrivite Sărbătorii Pascale”, a mai spus Diana Cimpoeşu.