România este pe ruta traficului internaţional de droguri, iar Portul Constanţa e folosit de mulţi ani ca poartă de intrare în Uniunea Europeană. Grupările mafiote preferă să trasporte stupefiantele pe mare, în containere şi să le ascundă printre paleţi cu marfă legitimă. Aşa au procedat şi în urmă cu câteva luni, atunci când au încercat să trimită în Occident aproape o tonă de captagon, un drog nou numit „drogul jihadiştilor”.
Portul Constanţa. Mii de containere, milioane de tone de tone de mărfuri şi peste o tonă de droguri.
O captură destul de consistentă de captagon. Sunt nişte comprimate care conţin, de fapt amfetamină.
Imaginile au fost înregistrate anul trecut. Ofiţerii antidrog au oprit stupefiantele înainte ca traficaţii să îşi continue drumul spre Occident. Pe lângă cele 750 de kilograme de pastilele consumate, de regulă, de luptătorii grupărilor teroriste, poliţiştii au găsit şi peste o tonă de haşiş, scrie observatornews.ro.
Ofiţer antidrog: Metoda de disimulare a drogurilor a fost foarte bine pusă la punct de gruparea infracţională. Prin mijloacele obişnuite de controlare a autorităţilor, erau aproape imposibil de depistat TAIE fiind poziţionate în interiorul paleţilor cu săpun.
Captagonul predispunde consumatorii la acte de violenţă extremă
Aceste stupefiante, relativ noi, provin din Siria. Ţara e măcinată de război, iar vânzarea drogurilor constituie o sursă importantă de venit. Pachetele ajunse în Constanţa valorau peste 60 de milioane de euro, pe piaţa neagră.
Captagonul ar fi trebuit să ajungă în europa occidentală, cel mai probabil Olanda. De acolo să fie distrubuit în alte state în care se consumă asemenea stupefiante. Conform informaţiilor oficiale, nu exista consumatori în Romania pentru acest drog.
Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: Procurorii diicot, structura centrala, efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, în ceea ce priveşte implicarea lor în transportul de droguri.
Captagonul, potrivit specialiştilor, predispunde consumatorii la acte de violenţă extremă.