La nivelul judeţului Iaşi, din totalul de 41.443 de elevi înscrişi în învăţământul preuniversitar ieşean la şcolile din mediul rural, 8.971 nu beneficiază încă de dispozitive pentru a putea participa la lecţiile online.
În ceea ce priveşte numărul elevilor care au acum acces la internet, conform reprezentanţilor ISJ Iaşi, acesta a crescut în ultimele luni. Dacă în luna mai 11.807 de elevi din satele ieşene nu aveau acces la internet, numărul a scăzut acum la numai 3.925 de elevi, cu aproape 8.000 mai puţin decât acum şapte luni, notează adevarul.ro.
„Deşi mă bucură să văd că există o creştere în ceea ce priveşte numărul copiilor care au acces la internet, mă întristează să văd că este neglijată partea care ţine de aspectul dispozitivelor pe care elevii trebuie să le folosească pentru a se conecta la internet.
Există o discrepanţă foarte mare între numărul copiilor cărora le-au fost oferite dispozitivele necesare în aceste şapte luni, care abia se ridică la 2.000, şi numărul celor care au acces la internet. Cred că este foarte important să realizăm că în lipsa unui dispozitiv funcţional, acei elevi care deşi acum au acces la internet, nu pot participa, în continuare, la şcoala online.
Aşa cum am spus şi înainte, mulţi dintre copii, fără să primească ajutorul necesar, vor renunţa poate la şcoală, lucru care nu poate fi decât o veste tristă, căci elevii din mediul rural merită aceleaşi şanse la educaţie care le sunt oferite şi elevilor din mediul urban”, a declarat Dan Lungu, iniţiatorul proiectului Până hăt de carte.
În timpul pandemiei provocate de virusul COVID-19, echipa „Până hăt de carte!” a lansat un apel public pentru a strânge dispozitive şi a veni în sprijinul elevilor.
Astfel, în cursul lunilor mai şi iunie, echipa a strâns, cu ajutorul persoanelor fizice şi companiilor IT ieşene, un total de 34 de dispozitive (18 laptopuri, 7 PC-uri, 6 tablete, 3 telefoane).
Acestea au ajuns, cu ajutorul bibliotecarilor şi învăţătorilor, la elevi din comunele Cotnari, Grajduri, Ciorteşti, Ipatele, Andrieşeni, Schitu-Duca şi Dolheşti.