Potrivit unui nou studiu, publicat in Science Immunology, anticorpii de coronavirus pot rezista in corp cel putin trei luni dupa ce o persoana contracteaza virusul SARS-CoV-2. Deasemenea, oamenii de stiinta cred ca saliva ar putea fi folosita pentru testarea anticorpilor.
Cercetatorii de la Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute (LTRI), de la Universitatea din Toronto, au folosit saliva si mostre de sange de la pacienti cu COVID-19, pentru a masura si compara anticorpii de-a lungul a trei luni de la aparitia simptomelor.
Anticorpii sunt detectabili 115 zile
Oamenii de stiinta au descoperit astfel ca anticorpii din clasa IgG, care se leaga de proteina S (spike) a virusului SARS-CoV-2, sunt detectabili pentru cel putin 115 zile – cel mai lung interval de timp masurat pana acum. Totodata, studiul este primul care arata ca acesti anticorpi pot fi detectati si in saliva.
citește și: 2.069 de cazuri noi de COVID şi 56 de decese în ultimele 24 de ore
„Studiul nostru arata ca anticorpii IgG impotriva proteinei S a virusului sunt relativ durabili in sange si saliva si mai sugereaza ca saliva ar putea fi o alternativa la testarea pentru anticorpi. Desi saliva nu este la fel de sensibila ca sangele, este mai usor de colectat”, a explicat Jennifer Gommerman, profesor de imunologie la Universitatea din Toronto si coordonatorul studiului.
Indică cine a fost infectat
Multi oameni care se recupereaza in urma infectiei cu COVID-19 dezvolta agenti imuni in sange (anticorpi), specifici noului coronavirus. Acesti anticorpi sunt folositori pentru ca indica cine a fost infectat, indiferent daca persoana in cauza a prezentat sau nu simptome.
citește și: Cât va costa vaccinul anti-COVID?
Durabilitatea reactiei anticorpilor la SARS-CoV-2 a fost intens dezbatuta in ultimele luni. Un studiu anterior, publicat in Nature Medicine, a sugerat ca anticorpii pot disparea dupa doua luni pentru unii oameni care au avut virusul, dar nu au prezentat simptome.
Aflati amanunte de pe ziare.com.