O candidată contestă faptul că, în timpul concursului, s-a schimbat data probei practice. Astfel, a ratat proba. În sprijinul ei este şi faptul că, la această probă, jumătate au lipsit. „Nu au fost prezenţi nici acei candidaţi care au fost derutaţi în mod intenţionat de acţiunile ilegale ale organizatorilor”, susţine Ingrid Bauer. Comisia de concurs i-a respins contestaţia.
O candidată la concursul pentru ocuparea a două posturi de asistent medical debutant la Maternitatea „Cuza Vodă”, în Secţia Neonatologie II, acuză modul în care s-a desfăşurat acesta, asistenta susţinând că data probei practice a fost modificată în timpul concursului. Ingrid Bauer povesteşte că a participat la proba scrisă a concursului pe data de 16 septembrie, unde a obţinut 88 de puncte, însă nu a mai putut participa şi la proba practică, deoarece data acestei probe a fost modificată între timp.
Astfel, în loc ca proba practică să aibă loc pe 20 septembrie, aşa cum era precizat în anunţul iniţial al concursului, aceasta a avut loc pe 19 septembrie, modificarea făcându-se doar în documentul care anunţa rezultatele probei scrise. Atât femeia, cât şi alţi patru candidaţi care nu au văzut modificările au ratat şansa de a participa la proba practică, fiind consideraţi absenţi. Astfel, din 10 candidaţi rămaşi în cursă au dat proba practică numai cinci. „Eu am fost prezentă la proba din data de 20 septembrie 2019, orele 8.00 – 9.00, la sediul maternităţii cum se precizează în anunţ, dar nu am avut cu cine susţine proba. Nu au fost prezenţi nici acei candidaţi care au fost derutaţi în mod intenţionat de acţiunile ilegale ale organizatorilor”, susţine Ingrid Bauer, una dintre candidate. De asemenea, aceasta a depus şi o contestaţie imediat după afişarea rezultatelor, în care a reclamat atât modul de desfăşurare a concursului, cât şi faptul că a fost declarată absentă.
„Contest rezultatul probei practice pe motiv că la data respectivă nu am avut comisie cu care să susţin proba practică programată la această dată şi oră. Conform HG. 286/2011 actualizată cu privire la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor publice vacante, comisia/instituţia publică nu are voie să modifice data şi ora probei practice în mijlocul concursului”, mai precizează candidata. Aceasta mai spune că singurul loc unde a putut fi observată noua dată era în anunţul rezultatelor de la proba scrisă, însă era precizată doar data schimbată, fără însă să explice că este vorba despre o modificare în atenţia candidaţilor la concurs. Contestaţia candidatei a fost însă respinsă de către comisia de concurs pe data de 23 septembrie. „Comisia de soluţionare a contestaţiilor, numită prin Decizia nr. 202/20.08.2019, după analiza contestaţiei înregistrate sub nr. 9873/20.09.2019, a stabilit următoarele: respinge contestaţia, dispune continuarea procedurii de concurs”, se precizează în răspunsul oferit.
Cei de la maternitate susţin că totul este legal
Reprezentanţii unităţii medicale susţin că data a fost modificată din cauza faptului că, în ziua de 20 septembrie, preşedintele comisiei nu putea fi prezent la concursul respectiv, fiind plecat din ţară. De asemenea, spun că din punctul lor de vedere au fost respectate prevederile legale, anunţul fiind publicat pe aceleaşi canale unde erau publicate şi celelalte detalii ale concursului. „Conform răspunsului comisiei de contestaţie şi din punct de vedere juridic s-au respectat toate prevederile legale astfel încât concursul să poată continua. Devansarea datei concursului a fost una din motive obiective, dar a fost anunţat atât pe site, cât şi la avizier, legislaţia spune că anunţul trebuie să se facă prin mijloacele de informare folosite, adică site şi avizier. Credem noi că totuşi fiecare candidat a urmărit rezultatele probei scrise. Nu este plăcut că s-a întâmplat asta, noi ne dorim să fie cât mai multe persoane înscrise pentru a ne selecta personal de calitate în cadrul spitalului”, a declarat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”.
Candidata susţine însă că, în HG 286/2011, se menţionează că în cazul în care din motive obiective nu pot fi respectate data şi ora, concursul se amână pentru o perioadă de maximum 15 zile sau se reia procedura de organizare a acestuia. De asemenea, în cazul amânării concursului, „autoritatea organizatoare are obligaţia anunţării prin aceleaşi mijloace de informare, a modificărilor intervenite în desfăşurarea concursului”, precum şi a „informării candidaţilor ale căror dosare au fost înregistrate, dacă este cazul, prin orice mijloc de informare care poate fi dovedit”. Ingrid Bauer s-a adresat şi Avocatului Poporului şi spune că va acţiona şi în instanţă.
sursa: ziaruldeiasi.ro