De astăzi, 15 noiembrie, începe în mod oficial Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului, perioadă care va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, în ziua de Ajun. Învăţăturilor creștine din cărțile sfinte spun că în această perioadă este importantă o detoxifiere a trupului, dar mai ales a sufletului, pentru a putea primi pe deplin lumina Naşterii Domnului.
Timp de 40 de zile, creştinii respectă o serie de reguli, cele mai cunoscute fiind abţinerea de la alimente „de dulce”, precum lactatele, produsele din carne, ouă, dar chiar şi fără ulei sau vin în zilele de miercuri sau vineri.
În plus, conform canoanelor, Biserica subliniază şi că mâncărurile gustoase sau cele care ne fac o plăcere deosebită pot fi considerate „de dulce”, la fel cum mâncatul peste măsură, chiar şi a produselor considerate de post.
Postul Crăciunului nu este însă considerat unul extrem de aspru. Astfel, în weekenduri este dezlegare la peşte, iar în zilele de marţi şi joi este dezlegare la untdelemn şi vin.
Cu toate acestea, în această perioadă nu se mai fac nunţi şi nici petreceri până după Anul Nou. Potrivit credinţelor populare, în prima zi de post, în funcţie de zona ţării, există numeroase rituri de purificareȘ există obiceiul aruncării resturilor de la cina de duminică, cu bucate „de dulce”, spre răsărit, pentru păsările cerului. De asemenea, în prima zi de post se spală toate vasele folosite şi trebuie aşezate cu gura în jos pentru a goni spiritele care vor să intre în casă. În multe gospodării chiar se schimbă complet oalele, fiind coborâte din pod cele în care s-au preparat doar bucate de post, scrie ziaruldeiasi.ro.
Tot astăzi, în zona rurală, mai ales de munte, există obiceiul spălării ritualice a cămăşilor, feţele de masă şi aşternuturilor, iar ciobanii ţin posturile să nu li se prăpădească turma şi să fie feriţi de fiare sălbatice.