Cinci plaje au fost închise în Barcelona, după ce în apropierea țărmului au fost văzuți trei rechini. Au fost ridicate imediat steagurile roșii, care interzic intrarea în apă. Autoritățile spun că acești rechini nu sunt periculoși pentru oameni.
Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când un rechin din specia mako este observat în Marea Mediterană, în apropiere de Barcelona. Cel mai rapid exemplar din lume a fost filmat la aproximativ 100 de metri de țărm.
Diana Radu, româncă stabilită în Spania: „Chiar lângă Barcelona am văzut doi rechini, pe două plaje. Cred că situația este sub control, s-a evacuat plaja.”
Specialiștii oferă explicații
Adrian Bîlbă, doctor în științe: „Rechinii încearcă să se adapteze, au trecut prin schimbări. Sunt în căutare de noi medii, le-am pescuit peștele, le-am luat coralii si coralii nu mai găzduiesc pești și ajungem în situația de a-i îndrepta noi spre alte zone de hrănire. Prezența noastră în oceane și mări nu-i mai sensibilizează, ei nu mai au teama de om, devin curioși, vor ajunge tot mai aproape de noi!”
Rechinul din specia mako poate atinge o viteză maximă de 75 de kilometri pe oră și are dimensiuni impresionante, aproape 3 metri.
Sursa: Digi24
Citește și: Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Ce spun specialiştii
Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Atacurile rechinilor din ultima perioadă pun pe gânduri tot mai mulţi turişti. După ce două femei, o româncă şi o austriacă, au fost ucise de un rechin în timp ce se aflau în vacanţă în Egipt, zilele trecute patru plaje din Spania au fost oprite după ce la 100 de metri de ţărm a fost zărit un rechin din specia mako.
Într-un interviu acordat reporterilor Observator, cercetătorul şi scafandrul Răzvan Popescu Mirceni a discutat despre potenţialul pericol de la Marea Neagră.