Germania se pregătește pentru un scrutin crucial pentru întreaga Europă.
Liderii politici și-au încheiat campania electorală pentru alegerile de duminică, axându-se pe teme precum situația din Ucraina și provocările generate de noua administrație americană.
Germania, principalul motor economic al Europei și cel mai important partener comercial al României, se pregătește pentru o schimbare la vârf, în timp ce extrema dreaptă speră să obțină un rezultat record.
Duminică, 22 februarie, Germania își alege noul parlament, un scrutin cu impact major asupra întregii Europe, inclusiv asupra României. Fiind cea mai mare economie a Uniunii Europene, Germania joacă un rol esențial în deciziile legate de economie, securitate și politică externă, într-un context global marcat de instabilitate. PIB-ul său reprezintă aproximativ un sfert din cel al Uniunii Europene, scrie stirileprotv.ro.
Este cel mai mare contributor la bugetul european, cu peste 18 miliarde de euro, dublu față Franța, care este pe locul 2. Iar cei mai mari beneficiari ai fondurilor europene sunt Polonia și România. În plus, în Germania trăiesc în jur de 1 milion de români. La fel ca în România, și în Germania se vorbește despre un vot antisistem. Sunt alegeri anticipate, oamenii fiind nemulțumiți de actuala coaliție de guvernare formată din liberali social democrați și verzi. Favoriți în alegeri sunt conservatorii de la CDU care cel mai probabil vor da următorul cancelar.
Doar că pe locul 2 în sondaje este AfD, partid de extremă dreapta, care vrea să scoată Germania din Uniunea Europeană și să înlocuiască euro cu marca. Vor măsuri dure împotriva migranților, deși lider al partidului este gay și căsătorită cu o migrantă din Sri Lanka. Pe locul trei în sondaje se află social-democrații. În aceste condiții, va dura săptămâni, chiar și luni, până când se va forma coaliția de guvernare.
La ultimul eveniment de campanie, liderul conservatorilor – favoriți în alegeri – a vorbit despre marea provocare căreia Germania trebuie să îi facă față și a promis o reacție decisivă în sprijinul Ucrainei.
Și cancelarul Olaf Scholz s-a adresat susținătorilor săi în Dortmund – un oraș-cheie pentru social-democrați, clasați în sondaje abia pe locul al treilea, după partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. Scholz a criticat atacurile vicepreședintelui american la adresa democrațiilor europene.
Potrivit sondajelor, aproape 20% dintre nemți nu s-au hotărât cu cine votează, iar unii nu au de gând să meargă la urne. Alegerile din Germania le vor influența și pe cele din Europa Centrală și de Est, mai ales pe seama conexiunilor economice, care există deja pe axa Berlin-București.
Fii alături de noi pe Facebook