Aflat sub control judiciar, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a primit dezlegare de la procurorul de caz să părăsească ţara. El a plecat ieri la Cernăuţi unde a semnat, împreună cu preşedintele Consiliului Raional de acolo, Ruslan Domniţak, un acord de cooperare între cele două unităţi administrativ-teritoriale.
În baza acestui document, vor putea fi stabilite relaţii bilaterale între autorităţile administraţiei publice orăşeneşti şi comunale, între agenţi economici din industrie şi comerţ, între instituţii publice locale, cât şi între organizaţiile şi asociaţiile neguvernamentale locale, scrie ziaruldeiasi.ro.
De asemenea, plaja colaborărilor este una largă, de la economie şi afaceri până la schimburi de experienţă între instituţiile de învăţământ şi de cultură, sport, turism, educaţie etc. Raionul Cernăuţi a fost delimitat vara trecută, prin desfiinţarea mai multor raioane din Regiunea Cernăuţi – inclusiv a celor cu populaţie majoritar românească, Herţa, Noua Suliţă, Adâncata – şi alipirea lor la altele, cu populaţie majoritar ucraineană. În regiune sunt acum trei raioane, dintre care cel mai mare este Cernăuţi. Ruslan Domniţak, un fost colonel de securitate, a fost singurul candidat la preşedinţia noului raion, funcţie pe care o ocupă din decembrie trecut.
La nivelul regiunii, românii sunt cea mai mare minoritate, cu peste 18 la sută din cei 910 mii de locuitori.
Cât priveşte judeţul Iaşi, recensământul din 2011 a găsit doar 60 de ucraineni, mult mai puţini decât minoritatea ruşilor lipoveni, de exemplu, care număra atunci 2848 de persoane (a doua ca mărime, după cea a romilor). Prin acest acord de cooperare „câştigăm nu doar un partener de colaborare, ci un frate de suflet pentru Iaşi”, a declarat preşedintele Costel Alexe. Amintim că şeful CJ Iaşi se află sub control judiciar, instituit de procurorii DNA pe 27 aprilie şi care ar urma să expire pe 25 iunie.
Măsura a fost luată în dosarul în care Alexe este cercetat sub suspiciunea de luare de mită şi instigare la delapidare. Potrivit DNA, anul trecut, când Costel Alexe era ministru al Mediului, ar fi cerut şi primit „sub forma unor contracte de sponsorizare fictive” 22 de tone de produse siderurgice (tablă de diferite dimensiuni şi profile) în schimbul eliberării certificatelor verzi la care combinatul gălăţean avea dreptul. Alexe a susţinut în repetate rânduri că nu se face cu nimic vinovat şi că va demonstra acest lucru în instanţă.