„Adoptă un arbore în cartierul tău”. Cei interesaţi trebuie să completeze un chestionar care poate fi accesat pe site-ul Primăriei sau la adresa de AICI
Prin completarea chestionarului cetăţeanul se angajează să îngrijească arborele adoptat şi să raporteze autorităţilor locale orice problemă sesizată în creşterea lui. Fiecare arbore va primi un nume de la „părintele adoptiv”, iar copacul va apărea pe harta digitală a Iaşului cu numele dat de acesta. Harta este disponibilă la adresa de AICI.
Deocamdată, cetățenii pot opta pentru zona / cartierul în care vor să adopte un arbore. „Părintele adoptiv” va intra într-o bază de date a Primăriei și a Servicii Publice SA, iar când va fi plantat un arbore în zona vizată, va fi întrebat dacă dorește să îl adopte. De asemenea, „părinții adoptivi” vor primi un „certificat de adopție”.
„Sperăm ca programul să aibă succes. Deja avem 30 de persoane care s-au înscris în program. Prin acest gest fiecare poate ajuta la protejarea și îmbunătățirea condițiilor naturale de mediu, la reducerea poluării mediului înconjurător și a surselor de poluare. Dacă vom reuși să asociem copiii noștri cu cât mai mulți arbori din oraș, sunt convins că dragostea pentru natură va crește!”, a spus primarul Mihai Chirica.
Pentru afişarea arborilor pe harta interactivă, Primăria a încheiat un contract cu firma Schubert&Franzke, companie care va integra noul modul pentru suma de 3.500 lei, fără TVA. Situaţia arborilor va putea fi accesată pe harta digitală a Iașului: AICI
În prezent, pe această hartă pot fi vizualizate, într-un mod interactiv, străzile din oraş, puncte de interes (muzee, biserici, galerii de artă, restaurante, producători locali, agenţi economici, unităţi de cazare, agenţii de turism etc.), instituţii publice, unităţi de învăţământ, spitale, policlinici, reţeaua de transport public, pistele de biciclete, zone de parcare şi locurile unde sunt amplasate parcometrele, infrastructura de parcuri şi principalele obiective turistice. Aplicația de harta interactivă este utilizabilă pe toate browserele de actualitate (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Windows Edge), fiind construită pe suportul hârtii interactive actualizate, cu modificările aprobate de către municipalitatea ieșeană.
De asemenea, aceasta deține un motor de căutare și un meniu bilingv (română și engleză), oferind posibilitatea de printare a conținutului, de localizare prin sistemul GPS în varianta de mobil, de generare de link pentru fiecare punct de interes din hartă și comunicarea (sharing) acestuia prin canale de social media, de suprapunere cu alte hărți (Google, OSM) și de routing (posibilitatea de a găsi o rută între două puncte folosind motorul Google).