Federația Patronatelor Societățiilor din Construcții (FPSC), organizație care are ca scop reprezentarea, susținerea și apărarea intereselor membrilor săi, a tras un semnal de alarmă cu privire la prejudiciile posibile în cazul retragerii de către Guvern a facilităților fiscale pentru salariații din domeniul construcțiilor. Aceștia au înaintat prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, o scrisoare deschisă prin care au explicat situația actuală a acestui sector de activitate, dar și pierderile majore pe care bugetul de stat le-ar suferi în cazul eliminării facilităților actuale.
Estimările ne arată că până în 2030 sunt preconizate investiții de aproximativ 150 miliarde euro, cu finanțări din fonduri europene și naționale, iar numărul de angajați în anul 2022 este de 550.000, 70% dintre ei având salariul lunar minim de 4.000 lei brut.
Astfel, prin scoaterea facilităților fiscale bugetul statului ar putea încasa aproximativ 750 milioane euro pe an, însă această colectare suplimentară din impozitele pe salarii în construcții va scădea treptat de la 50-60 milioane euro lunar (în primele 3 luni) la sub 30 milioane euro lunar (după 9-10 luni), din cauza migrației forței de muncă către piața neagră sau gri.
Acest subiect a fost dezbătut și în cadrul evenimentului „Prezent și viitor în construcții”, organizat la finalul lunii mai de către Filiala Iași a Patronatului Societăților din Construcții, alături de instituțiile importante ale județului, mediul universitar și companii însemnate din domeniul construcțiilor. S-a pus în discuție importanța păstrării facilităților fiscale pentru continuarea dezvoltării zonei de nord-est a României, zonă foarte importantă în acest punct al investițiilor viitoare. Irinel Tofan, președinte Filiala Iași-PSC, a declarat atunci faptul că „Sectorul de construcții este unul de importanță națională, un sector strategic până în 2029, iar facilitățile fiscale nu trebuie anulate. Ne dorim să păstrăm în țară muncitorii pe care încă îi mai avem, iar viitorii muncitori din liceele profesionale și inginerii din universități să fie motivați să rămână în România, pentru a avea constructori care duc la bun sfârșit, durabil și de calitate lucrările contractate. ”
Calculul pierderilor la bugetul de stat în urma diminuării facilităților fiscale
Este cunoscut faptul că în prezent există un deficit de aproximativ 100.000 de lucrători în industria construcțiilor. Se estimează că în viitor acest deficit va crește până la 300.000 de lucrători, în scopul de a finaliza cea mai mare parte a investițiilor până în 2030.
În condițiile renunțării la facilități este de așteptat ca în primul an după eliminare, 50.000 de angajați să plece în străinătate, iar alți 50.000 de angajați necesari în plus, nu vor mai putea fi aduși în șantiere, adică se va înregistra un minus de forță de muncă de 100.000 de angajați.
Prin urmare, producția neefectuată de acești 100.000 muncitori este de:
- 100.000 angajati × 50 000 €/lucrator/an = 5 miliarde euro/an productie nerealizata pe șantierele din România.
- 5 miliarde euro x 7 ani = 35 miliarde euro producție nerealizată pe șantierele din România până în anul 2030.
La această sumă se adaugă TVA-ul pe care Bugetul nu-l va mai realiza de 1 miliard euro anual, adică 7 miliarde euro până în 2030.
În prezent, capacitatea de absorbție a fondurilor din România este de aproximativ 50% dintr-un buget general pentru investiții până în 2030 în valoare de aproximativ 150 miliarde de euro (fonduri europene și fonduri naționale). Cu toate acestea, dacă nu se realizează 35 miliarde de euro din această sumă, capacitatea de absorbție se va reduce la maximum 30%.
Calculul ajustării pe care o va suporta statul
În cazul eliminării facilităților fiscale și măririi salariilor brute, se preconizează un impact asupra indicelui INS de cost în construcții de aproximativ 10%, care ar conduce la o creștere a contractului. Având în vedere piața neagră care va prolifera, va diminua această creștere la jumătate.
Aplicând o ajustare de 5% la 15 milioane euro (valoarea lucrărilor din construcții) rezultă o ajustare anuală de 750.000 euro. Această ajustare este falsă pentru constructori dearece nu vor primi nici jumatate din creșterea costurilor de 10% din valoarea contractelor pe care le au în realitate. Prin eliminarea facilităților fiscale, vor suferi și lucrători din fabricile de producție a materialelor de construcție. Prin urmare inclusiv materialele de construcție produse în România se vor scumpi.
Concluzie
În urma acestei analize, rezultă că cei care vor pierde în urma eliminării facilităților fiscale sunt Bugetul de Stat, investitorii și firmele care plătesc taxele la zi. În schimb, piața neagră și beneficiarii din alte state europene vor avea doar de câștigat.
În final vrem să atragem un semnal de alarma: foarte mulți constructori vor solicita rezilierea contractelor, deoarece costrurile vor crește peste marja de ajustare și peste marja de profit, LUCRU CARE VA ÎMPLICA RELICITAREA ACESTOR PROIECTE ȘI ÎNTÂRZIEREA LOR CU 6-12 LUNI.
De asemenea, TOATE BUGETELE PROIECTELOR CE VOR FI LICITATE ÎN VIITOR VOR TREBUI MĂRITE CU PESTE 10%.
Federația Patronatelor din Construcții – FPSC – își propune să identifice cele mai bune soluții pentru a asigura continuarea procesului investițional în România. Organizația dorește să contribuie la un dialog constructiv și la găsirea unor măsuri eficiente pentru susținerea industriei construcțiilor în țară și evitarea unui blocaj în masă.
Irinel-George Tofan,
Președintele PSC – Filiala Iași