Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine la societatea ieşeană şi calitatea de creditor majoritar.
În premieră pentru pentru procesele în care este implicată compania Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă AVAS, acţionar şi creditor principal al Fortus S.A. Iaşi, a solicitat declararea falimentului pentru compania ieşeană.
Până în prezent, compania era în „reorganizare”, în acest mod încercându-se găsirea de investitori sau modalităţi de valorificare a bunurilor din patrimoniu şi plata datoriilor pe care le are în acest moment Fortus. Societatea Comercială Fortus S.A. Iaşi este posibil să intre în faliment după aproape un deceniu şi jumătate de procese. Chiar dacă până în prezent s-a solicitat falimentul companiei în mai multe instanţe, aceste cereri au fost realizate doar de către furnizori, sau foşti angajaţi, iar compania s-a aflat în perioada de „reorganizare”.
Creditorul şi acţionarul majoritar a văzut dezastrul abia acum
Totuşi, normal ar fi fost ca falimentul companiei Fortus să fie declarat de mai bine de doi ani, perioada legală de reorganizare neputând depăşi patru ani, iar mai mult societatea nu mai produce nimic de ani buni de zile. AAAS susţine în cererea de declanşare a falimentului că această procedură trebuia declanşată în urmă cu doi.
Este curios cum a sesizat însă acest lucru abia acum şi nu la momentul oportun. AAAS este acţionar şi creditor principal în urma unei Ordonanţe de Urgenţă care a stabilit preluarea creanţelor bugetare a Fortus de la ANAF la AAAS, act legislativ pe care şi-a pus semnătura fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu, numărul II în cadrul Băncii Naţionale.
În cererea de declanşare a falimentului realizată de AAAS se menţionează faptul că administratorul judiciar ar fi încălcat „în mod grosolan” planul de reorganizare.
De asemenea, instituţia subliniază şi faptul că planul de reorganizare a fost început în perioada în care Fortus încă avea activitate, lucru care nu se mai întâmplă în prezent, iar procedura de reorganizare nu este decât „un faliment mascat”. În plus, în cererea realizată de AAAS, se menţionează şi faptul că „administratorul judiciar încearcă să profite cât mai mult de starea de ilegalitate şi să valorifice bunurile din patrimonial Fortus sub titulatura reorganizării pentru a-şi încasa comision”.
Mai multe puteți citi în Ziaruldeiasi.ro