Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași devine prima instituție academică din România care va avea acces la toate documentele Bibliotecii din Freiburg, Germania, instituție care păstrează întreaga corespondență a diasporei române de după 1945.
Pe de altă parte, va deschide lectorate în străinătate, în țări ca Serbia, Bulgaria, Ungaria, unde sunt importante comunități românești.
Documentul de colaborare a fost semnat, astăzi, la Iași, în prezența rectorului Tudorel Toader și a secretarului de stat, Gheorghe-Florin Cârciu, responsabil al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, scrie radioiasi.ro.
Rectorul UAIC, Tudorel Toader: Universitatea are, spre exemplu, lectorate de limbă română în multe țări, cum, de exemplu, ieri discutam cu domnul ambasador al Serbiei de a face un lectorat de limbă sârbă la Cuza și încă unul de limbă română în una dintre universitățile – poate mai multe – din Serbia. Departamentul poate facilita acest demers, pentru că acolo sunt bazine mari de români, dar trebuie susținut în continuare demersul de învățare și dezvoltare a limbii române.
Secretarul de Stat Gheorghe-Florin Cârciu a precizat că numărul românilor din Uniunea Europeană ar putea să depășească 8 milioane de cetățeni, conform ultimelor estimări, și a subliniat că se ia în calcul înființarea unor școli de weekend, unde copiilor din familiile mixte să li se predea limba maternă:
Gheorghe-Florin Cârciu: Comunitățile românilor din diaspora sunt în cel mai mare pericol, pentru că cei din jurul granițelor, comunitățile istorice, și-au păstrat românismul curat. Îl facem și în afara granițelor, românii și-l păstrează atâta cât pot, dar avem familii mixte unde copiii chiar nu vorbesc limba română. Noi, departamentul Românilor de Pretutindeni, sprijinim școală în limba română, școală de sâmbătă-duminică, deocamdată, pentru că nu avem școli în diaspora în limba română.