Am citit cu surprindere și amărăciune recenta poziționare a reprezentanților PNL față de achiziția spitalului modular mobil aprobată prin vot în Consiliul Județean. În calitatea mea de lider al grupului consilierilor județeni PSD, în spiritul adevărului, al bunei-credințe, aș vrea să fac câteva precizări:
Încă din momentul în care s-a schițat acest proiect al cumpărării unui spital mobil, care să ajute Iașul și întreaga regiune a Moldovei în lupta cu noul coronavirus, am fost un susținător al transparenței întregii proceduri. Fiecare pas realizat a fost comunicat din timp, atât consilierilor județeni, indiferent de culoarea lor politică, cât și ieșenilor. Sursa de finanțare, parametrii tehnici, amplasamentul, dotăriile, absolut toate amănuntele au fost publice.
Consilierii județeni ai PNL au votat atât proiectul inițial cât și, ulterior,
alocarea suplimentară de fonduri. De fiecare dată, au comunicat atât înainte cât și după ședințe că sunt de acord, însă nu în totalitate, găsind fel de fel de chichițe, pe principiul drobului de sare. „Dar dacă…”, a fost alibiul liberalilor.
În fapt, dintr-un calcul electoral cinic, liberalii au susținut pe față proiectul –dacă iese să și-l poată asuma public. Iar pe la spate l-au criticat – dacă proiectul nu reușește, ei să poată spune că au avertizat din timp comunitatea și că eșecul e doar din vina PSD. E un comportament duplicitar care nu le face deloc cinste.
S-a discutat în spațiul public despre suma destinată acestui spital. Câțiva oameni politici din Opoziție au considerat-o prea mare. Precizările mele sunt fără echivoc: suma de achiziție, care deocamdată reprezintă o estimare, a reieșit în urma consultărilor cu specialiștii și a verificării ofertelor existente deja pe piață. În al doilea rând, și dacă o singură viață omenească va fi salvată datorită acestui spital, atunci demersul nu va fi fost nici scump, nici în zadar.
Acum, prin această poziționare, PNL aruncă o umbră de îndoială și asupra procedurii, sugerând existența unor prealabile înțelegeri de culise.
Să acuzi un aranjament în demersul de achiziție este o altă aberație fără
margini. Acest spital mobil, cu 250 de paturi dintre care 60 de ATI, va fi unic
la nivel național. Toată lumea este cu ochii pe această achiziție. Cât de jos
poți să cobori să faci o asemenea acuzație? Postarea PNL mă poate duce
cu gândul chiar la o instigare în a contesta procedura astfel încât cumpărarea spitalului să se amâne sau să se anuleze, iar PSD să fie scos țap ispășitor.
Președintele Consiliului Județean a afirmat, în repetate rânduri, că este gata să renunțe în favoarea Guvernului. Raționamentul e destul de simplu: Guvernul, prin Ministerul Sănătății, putea să facă achiziție directă ceea ce ar fi însemnat, în primul rând, o economie importantă de timp. Fiecare zi contează. Însă, Iașul a fost refuzat. De aceea, am fost obligați să ne descurcăm singuri.
Până acum, Guvernul PNL a alocat exact 0 (zero) lei spitalelor din subordinea Consiliului Județean Iași pentru a preveni și combate coronavirusul. Dar spitalele noastre sunt în prima linie și au o adresabilitate regională: la Infecțioase, Neuro, Pneumo, și la cel de copii vin pacienți din toate județele Moldovei. Iar Guvernul PNL refuză să aloce fonduri!
Într-o situație de criză sanitară profundă, cum este cea prin care trecem acum, disputele politice nu-și au rostul. Nu vreau să intru într-o polemică cu PNL, ci doar ca ieșenii să știe adevărul.
Cristian STANCIU,
Liderul grupului de consilieri județeni PSD
Vicepreședinte al Organizației Judeţene PSD Iași