Unul dintre cei mai cunoscuți pasionați de istorie din Iași și muzeograf la Complexul Muzeal Moldova a murit sâmbătă seara.
”Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul colegilor de la Complexul Muzeal.
Tristul anunț a fost făcut pe rețelele de socializare, iar pe pagina personală de Facebook a profesorului au început să curgă mesajele de condoleanțe.
”A plecat dintre noi unul din cei mai buni istorici pe care Iașul l a putut da, Sorin Iftimi A plecat discret la fel cum era și în viața de zi cu zi..De ce a plecat așa rapid? Poate in zilele următoare cei care l-au împins spre această despărțire prematură , o să poată să explice….Dumnezeu să l odihnească in pace !”, a scris Pintilii Ștefan Bogdan.
Sorin iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoşani. A fost istoric, Muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național„Moldova” Iaşi; expert atestat în patrimoniu cultural mobil, scrie ziaruldeiasi.ro.
Date din CV- ul său:
Studii:-
1988-1993 – Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.Examenul de diplomă a fost susţinut în sesiunea iunie 1993, cu nota 10 (media generală 9,66).Lucrarea de diplomă:
Ţinutul Iaşilor în Evul Mediu
, coordonator prof. univ. dr. Ioan Caproşu.- 1999 am obţinut
diploma de muzeograf
în urma a trei stagii de pregătire profesională,organizate de Ministerul Culturii (Centrul de Pregătire şi Formare a Personalului dinInstituţiile de Cultură).
–
2006
–
doctor în istorie, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii dinCraiova, cu teza Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX). Lucrarea a fost publicată la Editura Istros, Brăila, 2015.
Experienţă profesională:-
muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi (martie 1995-decembrie 1999). În primele opt luni am funcţionat la Secţia Etnografie, iar din decembrie 1995 am fost transferatla Secţia Istorie. În perioada mai 1998 – mai 1999 am funcţionat ca şef al Secţiei Istorie.
–
cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, de la 1 ianuarie 2000.- cercetător principal III, din septembrie 2008;
– din decembrie 2008 muzeograf gr. I, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrulComplexului Muzeal „Moldova” Iaşi.- În anii 2009-2013 am predat un curs (la anul I) privitor la patrimoniul mobil Masterul
Patrimoniul Mobil şi turism cultural
, organizat de Facultatea de Istorie din CadrulUniversităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;- Am obținut
atestatul de expert
(nr. 905 din 26.05.2015) în bunuri arheologice și istorico-documentare: istorie modernă; memorialistică, emis de Ministerul Culturii.