A murit profesorul universitar dr. ing. ANGHEL STANCIU!
Familia a anunțat decesul printr-o postare pe rețelele de socializare: „Cu nemărginită durere în suflet, familia anunţă trecerea in nefiinta a celui care a fost prof. univ. emerit, doctor docent.dr ing. Anghel Stanciu, tata,frate, soț, bunic și om intre oameni. Vei rămâne veşnic în sufletele noastre! Sicriul va fi depus la Capela Daniel si Anca, vis a vis de intrarea in cimitirul Eternitatea,in cursul zilei de marti , iar inmormantarea va avea loc joi, la Cimitirul Eternitatea, la ora 12.00”.
Cine a fost ANGHEL STANCIU?
Prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu a fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și președintele Filialei Iași din 2008, membru al Academiei de Științe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești din 2002, Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București și al Universității Bioterra București din 2004.
Absolvent al Institutului de Construcții din București – Facultatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri, în anul 1972, a parcurs treptele carierei didactice universitare de la asistent, șef de lucrări, conferențiar, până la profesor universitar, în anul 1992. A devenit conducător de doctorat în anul 1996. Activitatea științifică este îndreptată spre cercetarea în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri cu aplicabilitate practică. Elaborează numeroase cărți, cursuri universitare, monografii, comunicări științifice. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără tratatele științifice FUNDAȚII vol. I – Fizica și Mecanica Pământurilor (2006), pentru care i-a fost acordat Premiul Anghel Saligny de către Academia Română în anul 2008, și FUNDAȚII vol. II – Investigarea și Încercarea Terenului de Fundare (2016), pentru care i-a fost acordat Premiul Hermann Oberth de către Academia Oamenilor de Știință din România.
Distins în două rânduri de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru meritele deosebite în activitatea științifică, didactică și politică, Anghel Stanciu s-a remarcat și în plan parlamentar, unde a condus Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților (1995 – 2006). Din această postură, a inițiat peste 140 de proiecte legislative, dintre care 45 au fost aprobate.
Este autor a 222 lucrări științifice publicate în țară și străinătate, precum și realizator a 7 dispozitive și instalații, aflate în diferite stadii de omologare.