Poliţiştii ieşeni sunt în alertă după ce clopotul uriaş al noii bisericii Hlincea din Ciurea a fost furat de către ţigani. Clopotul cântărea 300 de kilograme şi era confecţionat din bronz şi alamă. Poliţiştii caută prin toate punctele de fier vechi din judeţ, bănuindu-se că urmează să fie topit.
Poliţiştii umblă deja de câteva zile prin toate punctele de colectare a fierului vechi, pentru a găsi clopotul, înainte de a fi topit. În acest sens, poliţiştii au notificat toate centrele de colectare a fierului pentru a atrage atenţia.
Aseară, autorii furtului nu erau cunoscuţi, iar reprezentanţii noului lăcaş de cult ne-au precizat că obiectul furat era afară, în şantier. De altfel, biserica este construită doar din donaţiile enoriaşilor, fundaţia a fost turnată în urmă cu doi ani, iar acum se lucrează la montarea acoperişurilor. Cei mai mulţi bani pentru preot i-a pus chiar una dintre enoriaşe, spune preotul, care îl respecta pe preotul Iustin Pârvu, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Credeam că a fost făcut să fie aşa, mai ales că strada paralelă cu cea a bisericii poartă numele preotului Iustin Pârvu. Am vrut să îl amplasez într-o clopotniţă provizorie, dar au fost probleme, am făcut proiect pentru o clopotniţă mare, dar n-am reuşit să dau drumul la lucruri. E foarte frustrant, mai ales că în zonă aici, la Ciurea, sunt multe probleme, dar nu bănuiesc pe nimeni”, a precizat pr. Bogdan Mihalachi.
Preotul Bogdan Mihalachi a explicat că a achiziţionat clopotul de 300 de kilograme de la Mănăstirea „Petru Vodă” cu aproximativ 21.000 de lei, după ce clericii de acolo au decis să îşi schimbe toate clopotele. Acesta voia să îl amplaseze în biserica pe care se chinuie să o ridice de doi ani, din sat, dar fiindcă nu avea o clopotniţă era lăsat în zona de construcţie a lăcaşului de cult.
Greşeala sa, spune preotul, este că nu l-a dus în curtea unui localnic ci l-a lăsat la vedere în şantier, unde nu erau în permanenţă oameni. „Mi l-au luat cum aţi lua un tort din cofetărie, l-au pus în căruţă şi l-au transportat într-una dintre nopţile 28 februarie spre 1 martie sau 1 spre 2 martie. Sper să clarificăm cu camera video din zonă situaţia, au fost cei de la Poliţie. Mi-au spus că se duc în zonă să vadă cine are căruţă în sat să vadă familiile”, a spus pr. Bogdan Mihalachi.
Valoarea clopotului, strict ca material utilizat, ar fi de peste 30.000 de lei, însă valoarea morală e mult mai mare: pe clopot era inscripţionat numele celebrului preot Iustinian Pârvu şi hramul „Sfinţii Arhanghelului Mihail şi Gavril”, exact hramul bisericii care urmează să fie construită în Hlincea. Mai mult, unul dintre enoriaşi era chiar nepot al preotului Iustinian Pârvu, iar toată comunitatea a văzut achiziţia ca fiind un lucru foarte bun. „Sper să nu fi reuşit să îl topească pe undeva şi să îl recuperăm, are o valoare mult mai mare pentru noi. Putem lua altul, dar era foarte important pentru noi”, a mai spus preotul.