Tentativa de transfer a celor doi nou-născuți din Kiev la Spitalul de Copii din Iași, anunțată miercuri, 12 octombrie, a rămas în aer.
Reprezentanții Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași spun că nu au mai fost contactați de nimeni pentru a realiza acest transfer și nu au mai primit nici informații despre starea în care se află cei doi copii, scrie ziaruldeiasi.ro.
Ultimul răspuns transmis de autoritățile locale și naționale a fost că statul român și sistemul medical este deschis să primească și să trateze orice caz care se justifică din Ucraina, doar că trebuie utilizate procedurile validate internațional. Asta înseamnă că medicii din Kiev care tratează cei doi copii trebuie să solicite transferul prin sistemul EWRS, prin intermediul Ministerului Sănătății din Ucraina, cum au fost transferați toți pacienții din Ucraina către țări din Uniunea Europeană.
Pe partea românească s-ar fi organizat ulterior o sincronizare de întâlnire la frontieră, fie cu un elicopter SMURD, fie cu o ambulanță, în funcție de gravitatea stării de sănătate.
După acest mesaj, însă, nici reprezentanții de la unitatea medicală din Kiev, nici de la Ambasada Argentinei în România, cei care au contactat spitalele și Departamentul pentru Situații de Urgențe, nu au mai dat niciun semn. Surse din DSU au explicat faptul că este posibil ca situația să nu fi avansat fiindcă starea copiilor nu a fost suficient de gravă încât aceștia să nu poată fi tratați la Kiev.
Mai mult, medicii care i-au tratat în Ucraina lucrează la un centru care oferă la nivel mondial șansa cuplurilor de a deveni părinți prin mame surogat. O altă ipoteză de lucru este că cei de la ambasadă voiau să transfere doi copii născuți din mame surogat către părinții lor din Argentina, dar nu s-a justificat urgența medicală de a folosi instrumentele europene.
„Cineva din Ambasada Argentinei a luat legătura inițial cu Clinica de neonatologie de la Cuza Vodă, am vorbit cu dr. Anca Bivoleanu (n.red. șefa clinicii), am transmis numărul ei și informația către Departamentul pentru Situații de Urgență. Urma să ne spună dacă face transportul doar cu ambulanța de la Cuza-Vodă sau dacă are nevoie și de a doua mașină de neonatologie de la SMURD, dar nu am mai fost contactați între timp. Din ce știam, un copil era stabil, unul în stare gravă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, pentru „Ziarul de Iași”, pe 13 octombrie când a apărut pentru prima dată informația că urmează să aibă loc acest transfer.
Cei doi copii se aflau într-o stare destul de gravă, recuperându-se după ce au fost infectați cu meningită, cu sechele post-infecție, unul dintre ei fiind chiar în comă.