80 dintre angajaţii Spitalului Socola au fost demişi la finalul perioadei de probă. Concursul de angajare avusese loc anul trecut, iar procedura de selecţie a intrat în atenţia DNA.
Câteva zeci de cadre medicale au protestat luni în faţa Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, după ce, în cursul dimineţii, au primit deciziile prin care le încetau contractele de muncă. Juristul unităţii susţine că decizia de a-i demite a fost luată cu acordul Ministerului Sănătăţii, scrie Mediafax.ro.
Peste 80 de asistenţi şi infirmieri, angajaţi ai Institutului de Psihiatrie Socola, au aflat luni dimineaţa că nu mai au locuri de muncă. Aceştia au venit la serviciu, unde li s-au înmânat documente prin care li se aducea la cunoştinţă că, în urma perioadei de probă, contractele lor de muncă au fost încheiate. Revoltaţi, o parte dintre aceştia au protestat în parcarea din faţa unităţii medicale.
„Acum, în plină pandemie ne-a demis din funcţie. Având în vedere că şi aseară a vorbit ministrul Sănătăţii că nu avem voie să ne dăm demisiile, că nu avem voie să refuzăm detaşări, ca să ajutăm ţara, el (Bogdan Şaramet, managerul Institutului de Psihiatrie-n.r.) ne-a prezentat demisiile. (…) El practic a profitat de acele 90 de zile de probă pentru a ne demite din funcţie, pentru a ne desface contractele”, a explicat una dintre femeile care au participat la protestul spontan.
Potrivit acesteia, managerul nu avea niciun motiv să le desfacă contractele de muncă pentru că „nu au făcut nicio greşeală în timpul perioadei de probă”.
„Am primit decizii de încetare a contractului de muncă. Nu suntem aici pentru că nu vrem să mergem la Suceava (Spitalul Judeţean Suceava-n.r.), nu e vorba despre asta. Suntem aici pentru că suntem daţi afară. (…) Fără niciun motiv. Ce să facem, stăm şi ne uităm pe geam că nici alt loc de muncă nu putem obţine în perioada asta. O să mergem în instanţă, pentru că noi nu considerăm că am greşit cu nimic”, a declarat una dintre asistentele care şi-au pierdut locul de muncă.
La protestul din parcare au fost prezenţi şi jandarmi, care le recomandau angajaţilor Institutului de Psihiatrie să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane şi să păstreze distanţa.
Oamenii spun că, având în vedere că este stare de urgenţă şi că este nevoie de personal în sistemul sanitar, demiterea lor nu este legală.
Juristul Institutului de Psihiatrie Socola recunoaşte că niciunul dintre cei 82 de angajaţi nu a greşit în timpul celor 90 de zile din perioada de probă, dar susţine că bugetul spitalului nu este suficient pentru a le plăti salariile.
„La toate contractele de muncă s-a prevăzut o clauză: o perioadă de probă de 90 de zile. Această perioadă de probă a expirat (…) Ca urmare a consultării cu sindicatele, ca urmare a consultării cu Corpul Medical al Institutului, şi ca urmare a primirii unui punct de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte legalitatea acestei măsuri s-au emis deciziile de concediere a celor 82 de angajaţi. (…) Aceşti oameni nu au greşit cu absolut nimic. Problema rezultă din încărcătura bugetară. La acest moment, încărcătura bugetară este de 92,67%, celelalte cheltuieli reprezintă 19%, rezultă în final un buget de 112%”, a declarat presei Corneliu Prepeliţă, juristul Institutului de Psihiatrie Socola.
Întrebat de ce s-au făcut angajări dacă bugetul nu poate susţine plata salariilor, juristul a explicat că „vechea conducere probabil nu a făcut un calcul cu impactul bugetar”.
Concursurile au fost organizate anul trecut, începând cu luna august, iar angajările s-au făcut în ianuarie. Între timp, managerul unităţii medicale a fost schimbat din funcţie.
Juristul instituţiei recunoaşte şi că aceste concursuri au intrat în atenţia procurorilor DNA Iaşi.
„Acest concurs a fost suspendat în septembrie 2019 ca urmare a ordonanţei DNA Iaşi, ordonanţă care preciza că sunt suspiciuni în ceea ce priveşte legalitatea organizării şi desfăşurării acestui concurs”, a mai precizat juristul Institutului de Psihiatrie Socola.