Cozi interminabile la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, imediat după Sărbătorile de Iarnă. Zilnic, aproximativ 500 de pacienţi stau la coadă pentru a intra la consultaţie sau tratament. Conducerea IRO a făcut un apel la calm şi răbdare, date fiind condiţiile impuse de pandemie.
În fiecare zi, de la sfârşitul Sărbătorilor de iarnă, coada de la Ambulatoriul IRO pare interminabilă. Anul acesta, însă, pare mai numeroasă ca niciodată. Sute de pacienţi din Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, Vrancea stau şi aşteaptă zi de zi să intre la tratament. Cei mai mulţi dintre ei sunt programaţi fie pentru o şedinţă de chimioterapie, fie aşteaptă să fie consultaţi în ambulatoriu, noteaza ziaruldeiasi.ro.
“Pacienţii noştri trebuie să ştie că sunt necesare toate măsurile luate astfel încâ ei să nu aibă posibilitatea de a se contamina cu virusul SARS COV 2. Este început de an şi deja ştim că în perioada Sărbătorilor vin mai puţini pacienţi la tratament. Toţi îşi lasă sănătatea după Crăciun. Noi, colegii noştri, medicii, suntem de asemenea mai puţini în perioada Sărbătorilor. După aceste Sărbători însă, au venit mai mulţi pacienţi decât ne-am aşteptat. La triajele epidemiologice, astăzi (ieri – n.r.), au fost mai mulţi pacienţi decât ne-am aşteptat, şi mulţi, pe bună dreptate, au fost nemulţumiţi”, a spus ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi
Aceasta a adăugat că se încearcă detensionarea situaţiei prin cele patru puncte de colectare a materialului biologic de la fiecare pacient venit.
“După acest moment, fiecare pacient este triat pe tipul de serviciu de care are nevoie în ziua respectivă, asta însemnând consultaţii în ambulatoriu, investigaţii în paraclinici, internări de zi sau continue”, a adăugat Mirela Grosu.
Zilnic, de la sfârşitul Sărbătorilor şi până aum, la IRO se prezintă cel puţin 500 de pacienţi pe zi, toţi beneficiind de serviciile amintite în condiţiile impuse de pandemia cu SARS COV 2.
“Încercăm să luăm toate măsurile medicale astfel încât serviciile să fie acordate la timp şi de calitate, dar şi în acelaşi timp, măsurile epidemice să fie respectate”, a mai spus Mirela Grosu.
Medicii fac un apel însă la bolnavii sau suspecţii de boli oncologice, nu atât din Regiunea de Nord-Est, ci mai ales cei din Iaşi.
“După cum se ştie toţi pacienţi trebuie testaţi RT–PCR înainte de fiecare cură de chimioterapie şi înainte de a intra la radioterapie, cu cel puţin 14 zile înainte. Ca urmare, pe lângă cei 500 de pacienţi care vin zilnic la noi, vin şi cei care vor să se testeze, pentru că suntem centru de testare. De aici şi aglomeraţia. Rugăm din suflet pacienţii să respecte ora programată şi ori de câte ori au o nemulţumire să vină să spună, pentru că suntem deschişi comunicării şi găsirii unor soluţii agreabile atât de corpul medical, dar mai ales de pacienţi”, a subliniat Mirela Grosu.