Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi restructurată, astfel încât să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale şi să îşi exercite atribuţiile fără interferenţa factorului politic, se arată în programul de guvernare propus de Guvernul Orban.
În document se face o radiografie a efectelor pe care continua reorganizare şi evaziunea fiscală le au asupra veniturilor la bugetul de stat.
Astfel, România ajunge să înregistreze cea mai mare pierdere de TVA din Uniunea Europeană, potrivit documentului.
„Nivelul și structura actuală a veniturilor și cheltuielilor bugetului consolidat nu asigură îndeplinirea corespunzătoare a funcțiilor statului, ceea ce contribuie, și pe această cale, la starea precară a infrastructurii și la calitatea serviciilor publice de educație, sănătate , cultură, de administrație și ordine publică. Evaziunea fiscală și un ANAF aflat în continuă reorganizare au determinat ca România să înregistreze cea mai mare pierdere de TVA, față de potential, din Uniunea Europeană. Este exemplificativ să arătăm că Bulgaria, în condiții comparabile de cotă, încasează din TVA cu cca 3 puncte procentuale din PIB mai mult decât România. La dimensiunea actuală a PIB românesc, aceste 3 puncte procentuale ar însemna peste 30 de miliarde de lei”, se arată în Programul de Guvernare propus de liberali.sursadigi24.ro
În aceste condiţii, se urmăreşte ca, încă din acest an, să înceapă pregătirea unor reforme structurale în domeniul fiscal și bugetar care să contribuie la o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung.
„Restructurarea ANAF astfel încât această instituție să își exercite atribuțiile fără interferența factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale și să promoveze principiul conformării voluntare în relația cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relației contribuabil-autoritate fiscală. Respectarea predictibilității politicii fiscale și bugetare. Măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi puse în dezbatere publică, cu consultarea agenților economici și a reprezentanților societății civile; măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi însoțite de studii de impact”, sunt măsurile pe care le are în vedere Guvernul Orban.