Eficiența energetică și confortul locuinței sunt prioritare pentru majoritatea oamenilor. Pentru a obține rezultate optime în ceea ce privește izolarea casei tale, este esențial să faci o alegere adecvată a materialelor de termoizolație. Prin urmare, îți prezentăm patru opțiuni eficiente care pot contribui semnificativ la crearea unei atmosfere plăcute în locuința ta.
Vată minerală
Unul dintre cele mai populare și accesibile materiale izolatoare este vata minerală. Este realizată prin topirea unor materii prime precum sticla și nisipul (vata de sticlă) sau roca bazaltică, cocsul și calcarul (vata bazaltică).
Cele două tipuri de vată minerală au o serie de proprietăți similare:
- Izolează termic și fonic;
- Își păstrează forma în timp;
- Oferă protecție la incendii.
Vata bazaltică este, însă, mai rezistentă la temperaturi mari (1000 °C față de 600 °C) și are o rezistență mai bună la compresiune decât cea din sticlă. Aceasta din urmă este mai ușoară, mai flexibilă și izolează mai bine fonic decât vata bazaltică. De aceea, în cazul mansardelor, podurilor și acoperișurilor înclinate, se recomandă vata de sticlă Ursa pentru o izolație termică și fonică eficientă. Vata bazaltică este mai potrivită în izolarea pardoselilor și a acoperișurilor tip terasă.
Ține cont de faptul că eficiența energetică a vatei minerale este direct cu corelată cu grosimea stratului, ceea ce poate diminua spațiul disponibil în încăpere.
Polistiren EPS și XPS
Atât polistirenul extrudat (XPS), cât și cel expandat (EPS) sunt materiale izolatoare eficiente și accesibile. Au, însă, caracteristici diferite, iar alegerea unuia sau altuia trebuie făcută ținând cont de felul în care acestea răspund cerințelor proiectului.
Astfel, polistirenul expandat, datorită permeabilității la vaporii de apă și a rezistenței reduse la compresiune, este adecvat pentru izolarea:
- pereților interiori și exteriori;
- pardoselilor;
- podurilor, mansardelor;
- acoperișurilor în pantă;
- teraselor și verandelor.
Polistirenul extrudat, fiind impermeabil la vapori și foarte rezistent la compresiune, se folosește cu precădere pentru izolarea:
- fundațiilor;
- soclurilor;
- pereților de subsol;
- teraselor circulabile;
- acoperișurilor cu șarpanta din lemn;
- planșeelor dispuse peste încăperi reci;
- la turnarea șapelor.
Ca și în cazul vatei minerale, cu cât stratul de polistiren este mai gros, cu atât izolează mai bine. Păstrează în vedere acest lucru și optează pentru plăci cu grosimea adecvată în funcție de zona pe care o izolezi. Pentru pod, de exemplu, vei avea nevoie de un strat izolator de cca 20 cm, iar pentru fațadă vor fi suficienți 15 cm.
Spumă poliuretanică
Această spumă disponibilă în flacoane sub presiune este rezultatul unei reacții chimice dintre polioli și izocianați. Se expandează rapid și se adaptează ușor la orice formă.
Datorită coeficientului de conductivitate termică foarte mic, păstrează bine căldura în încăperi. Spuma rigidă, cu structura celulară închisă, rezistă la apă, infiltrații și mucegai. În plus, aceasta respinge undele sonore, oferind protecție acustică.
Spuma poliuretanică are multiple utilizări, de la umplerea golurilor din zid și etanșarea ferestrelor, până la izolarea fundațiilor sau modelarea decorurilor teatrale. Este eficientă ca agent de izolare termică pentru:
- pardoseli;
- pereți exteriori;
- acoperișuri;
- elementele instalației sanitare.
Aerogeluri
Aerogelurile conțin 90 – 99.8% aer și sunt unele dintre cele mai ușoare materiale solide din lume. Au fost dezvoltate cu tehnologii NASA din dioxid de siliciu combinat cu un solvent, pentru a produce un gel cu performanțe termice superioare.
Integrate în amestecuri care conțin componente precum fibră de sticlă, fibre de poliester, diverși polimeri, aerogelurile pot fi utilizate cu succes în termoizolații, datorită proprietăților precum:
- conductivitate termică apropiată de zero;
- hidrofobie;
- permeabilitate la vapori;
- rezistență la foc;
- performanță termică bună.
Avantajul principal al unei astfel de termoizolații este că nu sacrifică spațiul disponibil în încăperi. Grosimile păturilor de aerogel au, în general, între 3 și 10 mm. Un dezavantaj important, însă, este accesibilitatea limitată; această soluție de izolare presupune costuri ridicate.
În final, sperăm că informațiile prezentate în acest articol te ajută să te orientezi mai ușor pe piața termoizolațiilor. Fiecare soluție de izolare are avantajele și caracteristicile sale specifice, iar alegerea potrivită depinde de nevoile și preferințele individuale. Indiferent de opțiunea aleasă, important este să obții confortul și eficiența energetică dorite în locuința ta.