Ca multe alte domenii ale medicinei, și chirurgia valvelor cardiace sau chirurgia valvulară este asociată cu anumite mituri sau preconcepții. Multe dintre ele sunt transmite din „gură în gură”, pe altele poate le-ai văzut în mediul online, însoțite sau nu de argumente în acest sens, și te-ai întrebat dacă sunt ori nu adevărate. În articolul de mai jos vei descoperi adevărul din spatele câtorva dintre cele mai populare mituri despre chirurgia valvelor cardiace.
Mitul 1: Nu este necesară repararea sau înlocuirea valvei bolnave la pacienții asimptomatici
Valva mitrală, valva tricuspidă, valva pulmonară și valva aortică joacă un rol foarte important – se asigură că sângele circulă așa cum ar trebui, într-un singur sens. Când una dintre aceste valve nu funcționează corespunzător, fluxul sangvin va fi afectat și există riscul apariției unor complicații grave. Nu este o problemă ce poate fi ignorată sau pentru tratarea căreia nu trebuie să se intervină.
Într-adevăr, dacă ai fost diagnosticat cu o boală valvulară, dar nu prezinți semne sau simptome sau acestea nu sunt prea severe, ți s-ar putea recomanda doar tratament medicamentos, combinat cu monitorizarea regulată a valvei bolnave și modificarea stilului de viață. Cu toate acestea, este foarte posibil ca în viitor să fie oricum necesară înlocuirea valvei și există și cazuri în care medicii recomandă repararea sau înlocuirea acestea chiar dacă pacientul respectiv nu prezintă simptome deoarece este singura modalitate de a opri evoluția bolii.[1]
Mitul 2: Chirurgia valvulară presupune doar intervenții pe cord deschis
Pentru mulți, chirurgia valvulară sau chirurgia cardiovasculară în general continuă să fie sinonime cu intervenții chirurgicale pe cord deschis, asociate cu numeroase riscuri și cu o perioadă de recuperare lungă. Din fericire, operațiile pe cord deschis au încetat de mult să mai reprezinte singura opțiune de tratament pentru bolile inimii sau valvelor acesteia.
Tehnicile folosite se stabilesc în funcție de particularitățile fiecărui caz, ținându-se cont de mai mulți factori, inclus de care dintre valve nu funcționează corespunzător, dar repararea sau înlocuirea lor se poate face și prin intervenții minim invazive sau proceduri ce țin de sfera cardiologiei intervenționale.
De exemplu, în cazul stenozei aortice severe, implantarea valvei aortice sau înlocuirea valvei cu o proteză valvulară, se poate face inclusiv transcateter.[1] Fiecare tehnică are avantajele și dezavantajele sale, precum și anumite indicații. Opțiunea de tratament potrivită pentru fiecare pacient poate fi stabilită doar de către medicul său.
Mitul 3: Protezele biologice sunt mai bune decât cele mecanice
Atunci când valva nu poate fi reparată și devine necesară înlocuirea sa, medicii pot alege să folosească o proteză biologică sau una mecanică. Fiecare prezintă anumite avantaje și dezavantaje și nu se poate spune neapărat că una este mai bună decât cealaltă. Ca și în cazul de mai sus, decizia a utiliza un anumit tip de proteză valvulară se va lua în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Protezele mecanice sunt fabricate din materiale precum titanul și carbonul, sunt foarte durabile, însă favorizează formarea trombilor sau a cheagurilor de sânge, iar pacientul care primește o astfel de proteză va trebui să ia medicamente anticoagulante tot restul vieții. Dată fiind durată de viață lungă și faptul că nu este necesară înlocuirea lor, sunt preferate pentru pacienții mai tineri.
Protezele biologice, pe de altă parte, sunt fabricate din materiale biologice de proveniență animală special tratate și au o durată de viață mai scurtă (vor trebui înlocuite după 10-20 de ani), însă prezintă și un avantaj foarte important – nu necesită medicație anticoagulantă. Acest lucru le va într-adevăr o opțiune mai potrivită pentru pacienții cu risc ridicat de sângerare sau coagulare, precum și în cazul femeilor ce plănuiesc să rămână însărcinate în viitor.[2]
În medicină există o mulțime de mituri, mai mult sau mai puțin greșite. Nici chirurgia valvelor cardiace nu face excepție, cele menționate mai sus reprezentând doar o mică parte asociate cu acest domeniu al medicinei. Înainte de a alege sau să dai crezare unui anumit mit, este important să discuți cu un specialist, care îți poate oferi informații corecte și complete privind tratarea bolilor valvulare prin intervenții chirurgicale sau alte proceduri.
Bibliografie:
- Harris, Chris, et al. „Tissue and Mechanical Heart Valves”, Vol. 4, no. 4, 1 July 2015, pp. 399–399, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4526499/, https://doi.org/10.3978/j.issn.2225-319x.2015.07.01. Accessed 22 May 2023.
- „Heart Valve Surgery”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/heart-valve-surgery/about/pac-20384901. Accessed 22 May 2023.