Un ieşean ar putea rămâne în închisoare până la pensie după ce a ucis în bătaie un sătean din Ruginoasa. În vârstă de 40 de ani, Gheorghiţă Panciuc a fost condamnat de magistraţii Tribunalului la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat, comis împreună cu un minor de 15 ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, în urma unui incident neprovocat petrecut în mai 2019.
Duritatea sentinţei a fost explicată de judecători şi prin faptul că Panciuc are un cazier bogat, fiind cunoscut ca o persoană deosebit de violentă şi suferind mai multe condamnări, inclusiv două pentru tentativă de omor. Într-una dintre situaţii, victima suferise traumatisme foarte grave, rămânând infirmă. Şi minorul era cunoscut cu antecedente violente, inclusiv o tentativă de viol rămasă fără urmări după ce victima şi-a retras plângerea.
Conform rechizitoriului, pe 11 mai 2019, minorul P.I. a mers cu căruţa familiei pentru a potcovi caii. Ulterior, a plecat cu potcovarul spre satul Dumbrăviţa. Trecând prin faţa unui bar, i-a văzut la o masă pe H.O. şi G.M., cu care avea un conflict mai vechi. A sărit din căruţă, lovindu-l pe G.M. cu biciul, care s-a refugiat într-o curte. Apoi s-a dus spre domiciliul lui Panciuc pentru a-l chema în ajutor. S-au întors repede, Panciuc luând cu el şi o bâtă de aproximativ 1,5 metri lungime. L-au mai găsit doar pe H.O., care se îndrepta spre casă şi care, conform declaraţiilor martorilor, credea că nu este vizat de cei doi. Aceştia însă l-au atacat, lovindu-l cu parul şi cu biciul, iar după ce victima a căzut la pământ, continuând să-l lovească cu picioarele. În urma agresiunii, victima a suferit multiple fracturi craniene, fracturi costale şi plăgi în urma cărora a decedat a doua zi dimineaţa.
Pe parcursul procesului, judecătorii au fost uimiţi de comportamentul inculpaţilor. Dacă minorul părea să regrete fapta, despre Panciuc magistraţii au apreciat că nu manifestă niciun regret pentru moartea lui H.O., neavând capacitatea de a se autoanaliza sau de a învăţa din experienţele anterioare. Judecătorii nu au putut reţine în favoarea inculpaţilor nicio circumstanţă atenuantă. Decizia finală a fost de internare a minorului într-un centru de detenţie specializat pentru o perioadă de 13 ani şi de condamnare a lui Panciuc la un sfert de secol de închisoare. Sentinţa a rămas definitivă, Panciuc apelând la o cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare. Prin aceasta, se poate obţine anularea hotărârii iniţiale şi adoptarea alteia noi, dacă prima sentinţă a fost dată de o instanţă necompetentă în cauză sau dacă inculpatul nu a fost legal citat. Situaţiile în care contestaţia în anulare schimbă decizia iniţială a judecătorilor sunt însă foarte rare.
Sursa: Ziarul de Iași