Aproximativ 23.000 de elevi de la nivelul judeţului Iaşi mai au nevoie de dispozitive electronice pentru a desfăşura ore online, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Iaşi).
De asemenea, Ministerul Educaţiei şi cercetării încearcă în această perioadă să găsească soluţii pentru localităţile care nu au semnal pentru internet, chiar dacă au fost distribuite tablete, scrie ziaruldeiasi.ro.
„A fost o preocupare, deopotrivă a unităţilor de învăţământ, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale în a identifica soluţii pentru dispozitivele electronice astfel încât, în contextul în care învăţarea va trebui să se mute în online, sperăm ca acest lucru să nu se întâmple cât de curând, toţi elevii să dispună de tablete sau laptopuri. Printr-o estimare realizată la nivelul Inspectoratului Şcolar, aproximativ 23.000 de elevi mai au nevoie de aceste dispozitive. În continuare, se fac eforturi pentru achiziţionarea acestor instrumente. La nivelul instituţiei Inspectoratului Şcoar, în acest moment, facem o centralizare a datelor din şcoli pentru a putea achiziţiona şi noi, nu doar şcolile sau autorităţile locale, tablete şi a le distribui în acele unităţi de învăţământ care mai au nevoie pentru elevii lor. Sunt cu prioritate unităţi de învăţământ din mediul rural”, a precizat prof. dr. Genoveva Faracaş, inspector şcolar general în cadrul ISJ Iaşi.
În plus, în ceea ce priveşte localităţile fără semnal şi fără posibilitatea de conectare la internet, şefa ISJ Iaşi a precizat că, în aceste zile, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, printr-un proiect asumat, a realizat un parteneriat cu patru companii de telefonie mobilă.
„Nu toate zonele rurale au semnal şi, în consecinţă, conexiunea la internet este o problemă. Repet, în aceste zile, în primele săptămâni de şcoală, sunt demarate acele lucrări pentru unităţile de învăţământ şi zonele rurale care sunt afectate din această perspectivă”, a adăugat Genoveva Farcaş.
Trei cadre didactice spitalizate şi cinci în izolare
Chiar dacă e abia început de an şcolar, deja opt cadre didactice din judeţ au contractat virusul Covid-19 (două cazuri la Colegiul Adamachi, două la Școala Gimnazială Voineşti, unul la Colegiul „Negruzzi”, unul la Liceul Miron Costin Pașcani, unul la Liceul V Madgearu, unul la Colegiul Gh Asachi Iași).
Dintre acestea, trei se află în spital în acest moment, iar cinci sunt în izolare. Potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, o parte dintre aceşti profesori pot preda de acasă, în sistem online, şcolile realizând orarul în aşa fel încât elevii să se poată conecta de acasă.
„Pentru aceste situaţii, directorii unităţilor de învăţământ au identificat soluţia unui alt coleg profesor care să fie încadrat pe orele disponibile sau, în contextul în care cadrul didactic se află în izolare acasă, se poate continua cu acelaşi cadru didactic, însă în sistem online. Şi, în acest context, şcolile trebuie să îşi restructureze şi să îşi adapteze orarul şcolar”, a precizat şefa ISJ Iaşi. Cu alte cuvinte, în cazul profesorilor care pot preda de acasă, orele vor fi puse după terminarea programului şcolar, elevii având suficient timp să ajungă în faţa monitoarelor după orele la clasă.
În ceea ce priveşte situaţia la nivelul judeţului, la acest moment, aproximativ 130.000 de elevi au început noul an şcolar. Unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea respectând hotărârea luată de în cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, aproximativ 55% dintre şcolile cu personalitate juridică mergând pe scenariul verde, cu prezenţa fizică a tuturor elevilor la şcoală, iar 44% dintre acestea aflându-se în scenariul galben, prin prezenţa fizică alternată de învăţarea în sistem online. Doar 1%, adică unităţile şcolare din localitatea Bivolari, desfăşoară orele exclusiv online.