Dinamica din piaţa economică determină periodic măriri ale accizelor pentru ţigări, produse cu tutun încălzit, lichid pentru ţigaretele electronice, alcool şi carburanţi.
Anul 2019 a fost unul în care creșterea accizelor pentru tutun și produse cu nicotină a produs nemulțumiri masive în rândul marilor producători de tabac, care la acel moment considerau că creșterea este nejustificată, fapt pentru care ponderea propusă de conducerea de la acea vreme nu a fost una semnificativă, însă o mărire a prețului pentru tutun şi lichid ţigară electronică cu nicotină va fi resimţită de consumatori abia din ianuarie 2022, când vor intra în vigoare ultimele creșteri de acciza.
Măsură de creştere a accizei nu este justificată de iniţiatorii proiectului doar prin prisma economică. Este cert că o mărire a accizei pentru produsele cu tutun va aduce încasări substanţiale la bugetul de stat, însă nu acesta a fost singurul motiv pentru care s-a iniţiat modificarea fiscalităţii pentru produsele cu nicotină. Un alt motiv invocat de cei ce au gândit proiectul este legat de sănătate. Prin mărirea costurilor se doreşte descurajarea fumatului şi a vapatului, obiceiuri ce determină anual îmbolnăvirea a mii de oameni.
Asociația Industriei de Vaping contestă accizarea produselor electronice cu nicotină, susţinând că vapatul ar trebui încurajat şi nu penalizat printr-un sistem excesiv de taxare.
Reprezentanţii asociaţiei sunt de părere că produsele pentru vapat ar trebuie să fie accesibile, fumătorilor care doresc să renunţe la acest obicei, şi că creşterea preţului pentru lichid de ţigara electronică cu nicotină va descuraja această categorie de oameni, care, vrând-nevrând se vor întoarce la ţigările tradiţionale, făcând astfel regres în procesul de renunţare la fumat.
Reprezentanții Industriei de vaping şi-au susţinut părerea cu studii ample care arată faptul că vapatul este mai puțin nociv pentru sănătate faţă de fumat. În studiu au fost analizate şi efectele vapatului asupra sănătăţii utilizatorului de ţigară electronică, dar şi efectele fumatului pasiv. Autorii studiului au venit şi cu statistici clare care arată că creșterea prețului pentru produsele de vapat îi va reorienta pe cei ce găsesc în acest obicei o alternativă la fumat, către produsele cu tutun, respectiv, ţigaretele clasice.
Potrivit oficialilor din industria de vaping ar exista mai multe avantaje pentru economie, dacă produsele de vaping ar fi supuse plății TVA şi nu accizate. Aceştia susţin armonizarea fiscală în întreaga comunitate europeană, însă sunt de părere că este nevoie de echilibru, de soluţii care susţin inovaţia, cercetarea şi dezvoltarea de produse mai prietenoase cu mediul şi utilizatorii. Aceste obiective nu pot fi atinse cu creşterea costurilor pentru lichidul de ţigară electronică cu nicotină prin mărirea accizelor.
În opinia reprezentanților din industria vapingului, ar fi corect să existe o acciză fixă pentru lichidele folosite în proces, dar nu şi pentru dispozitivele electronice în sine. Accizarea fixă a produselor nu doar că ar avantaja utilizatorii, dar ar crea şi o diferenţiere mai evidentă între branduri, aducand un standard calitatea în piaţă. În prezent, modul de accizare produselor de vapat, nu face o diferenţiere mare între calitate şi brand, şi puțini sunt clienții care aleg în funcție de aceste constante.