Țările lumii trebuie să acționeze rapid dacă vor să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. 2021 ar putea fi un an crucial în lupta împotriva încălzirii globale, iar cartea principală se va juca la reuniunea de la Glasgow, unde se va discuta următorul pas în planul de reducere a emisiilor de carbon. Multe țări și-au exprimat ambiția pentru reducerea lor, dar puține au încă strategii în vigoare pentru a atinge aceste obiective.
În noiembrie 2021, liderii mondiali se vor aduna la Glasgow pentru prima dată de la reuniunea de la Paris din 2015. Reuniunea de atunci a fost importantă, deoarece a fost prima dată când practic toate națiunile lumii au fost de acord că este nevoie de implicarea tuturor pentru a ajuta la rezolvarea problemei. La Paris, lumea a fost de acord să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, încercând să limiteze creșterile globale ale temperaturii la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului. Scopul a fost să mențină creșterea la 1,5 grade Celsius, dacă este posibil.
Conform condițiilor acordului de la Paris, țările au promis să revină la fiecare cinci ani și să discute problema reducerii emisiilor de carbon. În 2020, întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc Glasgow în noiembrie, dar, din cauza pandemiei, a fost amânată. Așadar, Glasgow 2021 este următorul pas în planul de reducere a emisiilor de carbon, scrie BBC.
Țările au făcut deja progrese în reducerea emisiilor de carbon
Cel mai important anunț despre schimbările climatice anul trecut a apărut ca din senin. La Adunarea Generală a ONU din septembrie, președintele chinez, Xi Jinping, a anunțat că China își propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Pentru a-și atinge obiectivul, China, ca cel mai mare poluator din lume, va trebui să facă în așa fel încât 59% dintre vehiculele din țară să fie electrice până în anul 2040.
Sursa: Digi24