Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
Un număr de 2.466 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 47 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
Conform ultimelor centralizări, un număr de 146 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 8 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 621 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.
Alte misiuni instituționale:
- ISU a efectuat 8 misiuni, astfel: 3 misiuni de transport către unități spitalicești, 4 misiuni de decontaminare biologică și o altă misiune specifică.
- IPJ a efectuat 173 misiuni specifice.
- IJJ a efectuat 14 misiuni, astfel: 2 misiuni de patrulare auto (asigurare ordine publică), 5 misiuni de pază la spațiile de carantină, 5 misiuni de cooperre cu IPJ și 2 alte misiuni specifice.
- IPTF a efectuat 4 misiuni, astfel: 3 misiuni de cooperare cu IPJ, o misiune însoțire persoană către centru carantină.
- Serviciul de Ambulanță Județean a executat 102 misiuni, astfel: 43 misiuni de transport către unități spitalicești, 3 misiuni transport către spațiile de carantină, o misiune de transport către spațiile de izolare, 2 misiuni transport probe biologice, 50 decontaminări biologice şi 3 alte misiuni specifice.
- MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective, în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și 7 mijloace auto.
- DSP a efectuat 38 misiuni, astfel: 4 inspecții la centrele de carantină si 34 misiuni specifice (supravegheri).
4. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
5. În Monitorul Oficial, nr. 435, partea I, din 22 mai 2020 au fost publicate ordine comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, respectiv Ministerului Sănătății, prin care sunt stabilite măsuri și reguli specifice, în mai multe domenii, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Astfel, au fost emise următoarele ordine:
Ordin al ministrului afacerilor interne și ministrului transporturilor infrastructurii și comunicațiilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Potrivit documentului menționat, principalele obligații ale operatorilor economici care administrează infrastructura de transport sunt de a asigura distanța de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare, de informare a pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară și dezinfecție periodică a zonelor cu risc de aglomerare. Ordinul amintit conține măsuri detaliate pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian și naval.
Ordin al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.
De asemenea, se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, instrucțiuni prevăzute în anexa acestui ordin comun.
Ordin al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne privind aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă și pentru asigurarea desfășurării activității cultelor religioase, inclusiv a slujbelor cu caracter privat.
Actele normative amintite au fost postate și pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, putând fi consultate accesând link-ul https://www.mai.gov.ro/utile/.