Virusul gripal ucide tot mai mulţi români. Iar cocktailul de gripă şi coronavirus s-a dovedit fatal pentru încă un pacient: o femeie din Timişoara a decedat în urma dublei infectări, iar un copil de trei ani din Bucureşti a fost diagnosticat cu o triplă infecţie.
O femeie de 65 de ani este a doua victimă Flurona. „Era o pacientă hemodializată. Pe testul PCR a ieşit pozitivă şi la COVID şi la infulenza”, a declarat Daniel Malița, Spitalul Municipal Timișoara.
Val de infecţii respiratorii. 15 români, răpuşi de gripă
În total, 15 oameni au fost răpuşi până acum de virusul gripal. În Capitală, un copil de trei ani a ieşit pozitiv, pe lângă COVID şi gripă, şi la virusul sincițial respirator. „Următoarele săptămani vor reprezenta acea intensitate mare pentru infecţiile respiratorii. Între 10% şi 15% au nevoie de internare”, spune Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş.
Numărul infecţiilor respiratorii a crescut cu aproape 40% în doar 7 zile. La Institutul Matei Balş din Capitală, numărul prezentărilor depăşeşte 250 în fiecare zi, iar cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi cu infecţii respiratorii. 40% dintre cazuri sunt infectări cu virusul gripal, scrie observatornews.ro.
Peste 4.500 de bolnavi de gripă
4.629 de români s-au îmbolnăvit de gripă. Cei mai mulţi în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj şi Sibiu. Numărul celor diagnosticaţi cu teste de laborator s-a triplat faţă de săptămâna precedentă. Nicoleta este internată cu cele două fete de 10, respectiv, 11 ani. Acum se simte şi ea rău: „Ameţeală, dureri de muşchi, stări de vomă. Le-am tratat acasă vreo 8 zile cu antibiotic. Tot făceau temperatură, vomă, se sufocau şi au găsit gripa B”.
„De 8 zile am făcut temperatură. Acum fac doar noaptea, mă înec noaptea rău, am stări de ameţeală, nu am putere”, spune o femeie. „Tuşesc din 15 în 15 minute, de îmi dau plămânii afară”, mărturiseşte un bărbat.
Cum ne putem proteja de gripă
„Lucrurile pe care le-am făcut anul trecut trebuie să fie în uz şi anul acesta, şi anume masca de protecţie, dacă avem simptome să ne autoizolăm, spălatul pe mâini, aerisirea camerelor”, recomandă Gabriel Nistor, medic infecţionist. Vaccinul antigripal este în continuare recomandat. Doar că medicii de familie din Bucureşti, de exemplu, au anunţat că au terminat dozele gratuite de mult timp.