România este recunoscută pentru varietatea de preparate locale și tradiționale, cu multe particularități în funcție de fiecare regiune din țară. Însă, dintre toate bucătăriile României, cea din zona Moldovei este aparte. Dacă ajungeți în zona Moldovei din România, încercați preparatele regionale.
Moldovenii sunt foarte primitori și, în general, își exprimă ospitalitate cu multă mâncare și vin! Bucătăria din regiunea Moldovei este inspirată din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Grecia, dar și din alte regiuni din România. La fel ca multe bucătării est-europene, bucătăria moldovenească este grea prin prisma cărnii, a slanei, cartofilor și legumelor.
În timp ce mulți oameni consideră mâncarea moldovenească delicioasă, dacă o încercați și nu vă place, nu va faceți griji, există multe restaurante cu influență occidentală în Iași și în marile orașe din zona Moldovei.
Începem meniul cu mămăliga cu brânză și smântână. Este un preparat consumat în toată România, dar și peste hotare. Se prepară foarte ușor din mălai (făină de porumb), apă și puțin unt. Se servește cu brânză de oaie sau brânză de vaci și smântână. Gurmanzii poti comanda și o tochitură moldovenească care se potrivește bine cu acest preparat.
Tochitura moldovenească se face din carne, cârnați și ficat de porc, preparată cu untura, usturoi și asezonată cu mămăligută, ou ochi și brânză.
Mămăliga poate și consumată și cu tradiționalele sarmale moldovenești. Pentru cine nu știe, sarmaua nu este un preparat culinar tradițional românesc, ci adaptat la România. Această mâncare se regăsește în majoritatea bucătăriilor țărilor din Europa de Est. În bucătăria bulgară, se numesc ”sarmi”. În bucătăria ucraineană — ”holubtsi”, iar în bucătăria poloneză — ”golabki”.
Pentru iubitorii de supe și ciorbe, vă recomandăm Zeama – supa moldovenească de pui cu tăiței, dar de obicei puțin acrită. Ingredientele care intră în această supă constau în general din pui, legume tocate (cum ar fi ceapa, morcovi, ardei gras și cartofi) și tăiței de casă.
O masă copioasă nu poate fi completă fără pârjoalele moldovenești, un fel de chiftele. Cărnii tocate i se adaugă cartofi, morcovi, usturoi și verdețuri, în primul rând mărar. Totul trebuie asezonat cu un vin bun din zona Moldovei.
Totodată, între felurile principale este bine să faceți și o pauză pentru a relaxa și așeza mâncarea. Astfel puteți testa top cazinouri online și să vă bucurați de rotiri gratuite fără depunere 2022.
Bun, gata pauza! Continuă meniul cu poale-n brâu, plăcinta moldovenească umplute cu brânză de vaci, brânză de burduf şi stafide. Din meniu nu trebuie să lipească colțunașii cu brânză.
Pe lângă cele menționate mai sus, putem să mai adăugăm ca preparate moldovenești: borșul moldovenesc; mucenici moldovenești; zacusca moldovenească; chișca moldovenească; alivenci etc.
După cum se poate observa, bucătăria tradițională din zona Moldovei este variată și, cu siguranță, gustoasă. De la tocănițe fierbinți până la prăjituri bogate și decadente, este clar de văzut câtă dragoste și pasiune sunt turnate în bucătăria moldovenească.
Totul trebuie asezonat cu vinuri alese din zona Moldovei, cum ar fi vinuri de la Bohotin, Gramma, Bucium și multe altele.
Bucătăria moldovenească este rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor, ideilor şi obiceiurilor gastronomice specifice populaţiei moldoveneşti. Cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, dar şi obiceiuri provenite prin icombinarea culturilor gastronomice cu tradiţii ale altor popoare, cu care românii moldoveni au intrat în contact de-a lungul istoriei.