Noul coronavirus este ținta multor zvonuri apărute pe internet, multe dintre ele fiind complet neadevărate. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra pericolului reprezentat de știrile false despre COVID-19 și a oferit chiar și o denumire acestui fenomen: infodemie.
COVID-19 nu beneficiază în prezent de un vaccin care să prevină infecția cu virusul SARS-CoV-2, nici de un tratament 100% eficient, motiv pentru care este extrem de important să fie respectate măsurile de prevenție, astfel încât riscul de transmitere să fie redus la minimum.
citește și: Un nou focar de coronavirus, la o societate comercială din județul Iași
Din păcate, mediul virtual este un spațiu nereglementat în care apar tot felul de afirmații fără fundament științific și care pot fi luate „de bune”.
Cele mai frecvente mituri despre noul coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății a întocmit un ghid util care conține cele mai comune mituri, știri false și tratamente empirice privind noul coronavirus.
#1. Copiii nu se pot infecta cu noul coronavirus
FALS – şi copiii se pot infecta, dar de multe ori nu prezintă simptome sau acestea sunt ușoare ori moderate.
#2. Masca nu te protejează de coronavirus
FALS– masca respiratorie ajută la limitarea riscului de contractare a virusului SARS-CoV-2, prin împiedicarea picăturilor respiratorii. Dar această măsură trebuie completată cu distanța fizică de minimum 2 metri și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.
#3. COVID-19 este o boală letală
ADEVĂRAT – dar trebuie precizat că majoritatea persoanelor infectate, peste 90%, prezintă simptome ușoare și se vindecă. Riscul de forme moderate sau severe ale bolii este mai crescut la persoanele vârstnice sau care suferă de diverse boli preexistente (diabet, obezitate, boli de inimă etc.).
citește mai departe AICI