Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
Un număr de 1.893 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 346 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
Conform ultimelor centralizări, un număr de 977 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 37 de persoane au ieșit din carantină. În momentul de fata, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 722 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 407 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 831.385 lei.
În contextul Ordonanţei de Urgenţă nr. 40 din 2 aprilie 2020 privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar, publicată în Monitorul Oficial nr. 281 din 3 aprilie 2020, Direcția de Sănătate Publică a Județului Iași, demarează procedura de angajare fără concurs pe perioadă determinată de maximum 6 luni, personal contractual, după cum urmează:
- 10 posturi de medici, specialitatea epidemiologie, la Compartimentul supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile
- 2 posturi de medici, specialitatea igienă, la Compartimentul evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi de muncă;
- 20 posturi de asistenţi medicali generalişti sau igienă, cu şcoală postliceală sanitară, cu studii superioare sau studii superioare de scurtă durată, vechime minimum 1 an ca asistent medical (vechime dovedită cu carnetul de muncă sau după caz cu adeverinţe care atestă vechimea în muncă şi în specialitate), la Compartimentul supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile;
- 1 post analist grad IA, nivel studii S, cu minimum 6 ani şi 6 luni vechime în activitatea de informatică (vechime dovedită cu carnetul de muncă sau după caz cu adeverinţe care atestă vechimea în muncă şi în specialitate), la Compartimentul statistică şi informatică în sănătate publică;
- 2 posturi operatori date treapta I, nivel studii M, cu minimum 6 ani şi 6 luni vechime în activitate la Compartimentul statistică şi informatică în sănătate publică.
Pentru înscriere candidaţii vor trimite dosarele electronic până la data de 15 aprilie 2020, orele 13.00, prin e-mail, în format jpg sau pdf, într-un singur mesaj, pe adresa dsp99@dspiasi.ro. Mai multe informatii gasiti pe site-ul DSP Iasi.
Aproximativ 45 tone de echipamente, constând în 100 de mii de combinezoane de protecţie, vor fi aduse în ţară, până pe data de 17 aprilie, cu aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene Române, ce vor executa zboruri zilnice pe ruta Bucureşti-Frankfurt şi retur.
Echipamentele au fost achiziţionate din Coreea de Sud de statul român, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, iar zborurile au fost solicitate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.
Distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, echipamentele vor fi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical din ţară şi echipajelor operative care acţionează în teren.
Pentru a veni în întâmpinarea situaţiilor legate de sărbătorile pascale în contextul din acest an, Grupul de Comunicare Strategică a oferit informaţii referitoare la cateva situaţii punctuale privind respectarea măsurilor de distanţare socială si anume:
Prin Ordonanţele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paşte, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În acelaşi timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte uşor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicităţii o serie de recomandări pe care le regăsiţi la următorul link:https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/
Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.