Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
Un număr de 1.820 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 118 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
Conform ultimelor centralizări, un număr de 497 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 17 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 264 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 80 sancţiuni contravenţionale în valoare de 60.550 lei.
Alte misiuni instituționale:
- ISU a efectuat 22 misiuni, din care: 8 misiuni transport către unități spitalicești, 3 misiuni către spațiile de carantină și 11 misiuni de decontaminare biologică.
- IPJ a efectuat 55 misiuni, din care: 50 misiuni specifice de verificare a respectării măsurilor prevăzute în ordonanțele militare și 5 misiuni de însoțire transport către spațiile de carantină.
- IJJ a efectuat 22 misiuni, din care: 12 misiuni de pază la spațiile de carantină, 5 misiuni de verificare prin măsuri specifice a respectării interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare, o misiune cooperare la Aeroportul Iaşi și 4 misiuni de însoțire auto către spațiile de carantină.
- IPTF a efectuat 2 misiuni în cooperare cu IPJ.
- Serviciul de Ambulanță Județean a executat 148 misiuni, din care: 58 transporturi către unități spitalicești, 5 transport către spațiile de izolare, 5 transporturi probe biologice, 77 decontaminări biologice şi 3 alte misiuni specifice.
- MApN a efectuat 9 misiuni din care: 7 misiuni de pază la obiective și 2 misiuni de ordine publică în cooperare cu IPJ utilizând 25 militari și 3 auto.
- DSP a efectuat 55 misiuni, din care: 13 de inspecție și primire persoane în spaţii de carantină, 24 misiuni de supraveghere, 12 anchete epidemiologice, 4 misiuni de preluare persoane în spațiile de carantină și 2 misiuni de decontaminare.
4. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
5. Institutul National de Sănătate Publică a postat în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență.
In ceea ce priveste organizarea și desfășurarea activităților în unitățile sanitare non-COVID, regulile sunt urmatoarele:
În acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării și efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu. Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în România, toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecție la toate procedurile medicale efectuate, conform ghid INSP.
La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP).
Pacienții suspecți (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluați de la triaj si conduși în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat față de restul bolnavilor. Dacă numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între aceștia. Pacienții vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon.
Personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (halat de unică folosință peste uniforma de spital, mănuși, boneta, mască). Se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la Laboratorul Analize Medicale, împreuna cu Formularul de însoțire probe recoltate.
În cazul pacienților internați în zona tampon, având rezultat pozitiv, medicul curant/de gardă sună la 112 și pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienților infectați COVID-19 conform reglementarilor legale în vigoare. Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.
Persoanele prezentate și care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între pacienți.
Fiecare unitate sanitară cu paturi are obligația de a-și revizui circuitele funcționale și procedurile de lucru conformitate cu principiile generale prezentate mai sus.