Vineri, 30 iunie, începând cu ora 19.30, se dă startul festivalului medieval organizat de Consiliul Județean Neamț împreună cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, având ca parteneri Complexul Muzeal Național Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“
Cetatea Neamț intră în sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni. Timp de trei zile, de vineri 30 iunie, și până duminică, 2 iulie, Târgu-Neamț va fi învăluit în atmosfera medievală. Pe Stadionul din oraș, în curtea exterioară a Cetății și în Amfiteatru, vor avea loc diverse activități care vor reconstitui memoria istorică ștefaniană, un îndemn spre cultură identitară medievală.
„Urmărim prin acest proiect, ajuns la a XXII-a ediție, să valorificăm imaginea județului Neamț, prin popularizarea patrimoniului cultural, a obiceiurilor, tradițiilor și produselor locale, în vederea creșterii numărului de vizitatori și turiști, precum și dezvoltarea economico-socială a zonei. Acest eveniment, care adună comunitatea și vizitatorii în jurul Cetății Neamț – cel mai spectaculos obiectiv turistic din zona orașului Târgu-Neamț, oferă un adevărat itinerar cultural de impact major asupra tinerei generații și nu numai.
Pe aceste meleaguri, domnitorul Ștefan cel Mare a dus bătălii și a întărit zidurile Cetății Neamț, iar începutul lunii iulie, perioadă în care se desfășoară evenimentul nostru, are legătură cu data de 2 iulie – ziua trecerii în neființă a marelui voievod, declarat, în anul 1992, drept «un purtător de biruință care a luptat cu prețul vieții sale până la jertfă, pentru apărarea hotarelor țării și a credinței strămoșești fiind numit apărător al creștinătății“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Conform programului, evenimentul va începe cu ridicarea taberelor cavalerești, cu deschiderea unui târg de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale, a unui atelier de tir cu arcul, dar și cu degustări de produse tradiționale și bucate alese.
„Deschiderea oficială va avea loc vineri, la ora 20.00. Cu jumătate de oră mai înainte se va da semnalul de adunare cu buciume și trâmbițe, pentru Parada cetăților, a ordinelor cavalerești și a costumelor medievale, în frunte cu Vodă Ștefan, domnițele și străjerii Cetății Neamț, alături de toată suflarea festivalului, cu steaguri, torțe și cavaleri călare, pe traseul Primăria Târgu-Neamț – Stadion. Străjerii și domnițele Cetății Neamțu’ vor prezenta spectacolul schimbului de gardă. Seara se va încheia cu aprinderea torțelor – jonglerii cu foc, pe Stadion.
În curtea exterioară a Cetății vor avea loc activități muzeale, tabere medievale, atât sâmbătă cât și duminică. În Amfiteatru, sâmbătă seara vor concerta Vali Boghean&Band, iar duminică seara, va avea loc concertul Marcel Pavel – Iordache Basalic – Vlad Miriță și Orchestra Filarmonicii din Bacău – dirijor Andrei Tudor, ambele evoluții artistice fiind programate de la ora 20.00.
„Asemeni începutului evenimentului, și finalul lui va fi marcat de salve de tun, în sunet de trâmbițe și tobe. Suntem convinși că și această ediție va fi de excepție, apreciată de către toți participații! Având în vedere programul dens cu activități gândite a se desfășura în trei locații, cu iz de atmosferă medievală la umbra Cetății Neamț, avem convingerea că fiecare dintre cei care vor veni la ediția din acest an vor fi atât de încântați încât vor aștepta cu emoție și bucurie să reiterăm lecții de istorie la Târgu-Neamț și în anii ce vor veni. Dăm liber la destindere, în atmosferă medievală, în urbea scăldată de apele Ozanei. Intrarea este liberă“, a precizat Adrian Păduraru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.