O fetiţa de doar trei ani din Suceava, care a murit într-un accident în care şi-au pierdut viaţa şi mama şi mătuşa copilei, a salvat viaţa altor doi copii. Ficatul a fost transplantat unei fete de 11 ani care era în stare gravă, cu insuficienţă hepatică şi ciroză decompensată şi se afla de mult timp pe lista de aşteptare.
Părinţii fetei nu erau compatibili şi speranţa era doar de la un donator străin. Rinichii au fost tranplantaţi unui tănăr din Iaşi care era şi el în aşteptare, în stare gravă, scrie observatornews.ro.
Melisa zâmbeşte din nou de pe patul de spital de la spitalul Grigore Alexandrescu. A primit o nouă şansă la viaţă în urmă cu aproape două săptămâni. Fetiţa se afla pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat de mai bine de opt ani şi acum speră să se bucure, în sfârşit, de copilărie.
Zâmbetul unei fetițe plătit cu prețul lacrimilor unui tată
Ioan Tontu, tatăl Melisei:O mânca pielea, se scărpina foarte tare. La Iaşi, ne-au zis prima dată, după aceea am venit la Bucureşti. Foarte greu, tot în spitale, tot chinuită, tot pastile, medicamente, e foarte greu.
Un telefon de la Bucureşti le-a redat speranţa părinţilor. Şi-au făcut imediat bagajele, fără să ştie că donator pentru copilul lor este o fetiţă de doar trei ani dintr-o localitate aflată la nici 20 de kilometri de casa lor.
Copila a murit în urma unui accident teribil, în care şi-au pierdut viaţa şi mama şi mătuşa, după ce maşina a fost lovită de tren. Tatăl a trebuit să ia o decizie imposibilă pentru orice părinte, însă, pentru că el însuşi a primit în trecut un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală, a hotărât ca moartea fetiţei sale să salveze alte vieţi.
Marinela Tontu, mama Melisei: Acum e bine, desenează, mănâncă, mulţumim Domnului că aici a lucrat Dumnezeu. Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunile.
Transplantul a fost făcut de o echipă de medici de la Institutul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu şi a fost primul în Centrul de Transplant Hepatic Pediatric deschis de curând.
Doina Hrehoreţ, chirurg: Noi am programat intervenţia la ora patru dimineaţa, pentru că ficatul ar fi ajuns undeva la şapte dimineaţa şi ne-am dorit să dăm şansă maximă acestei intervenţii. Şi cred că a durat până pe la 12, în jur de opt ore a durat.
Laura Bălănescu, chirurg pediatru: Acum copilul este în stare generală foarte bună, s-au făcut toate evaluările necesare şi ne pregătim în câteva zile pentru externare acasă.
În România, sunt 10 copii şi 450 de adulţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat. Copiii sub un an, care au nevoie de o astfel de intervenţie, vor pleca în continuare spre centrele din străinătate.