Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi intenţionează să înfiinţeze o extensiune la Botoşani şi să dezvolte o extensiune deja existentă la Neamţ.
Conform unei scrisori care a apărut în spaţiul public pe pagina de Facebook a candidatului PSD la Primăria Botoşani, există o serie de discuţii avansate cu UAIC pentru ca la Botoşani să fie înfiinţată o extensiune unde să poată fi şcolarizaţi 875 de studenţi, dintre care 225 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 75 la Drept, 150 la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 150 la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, 150 la Litere şi 75 la Informatică, notează ziaruldeiasi.ro.
„Precizăm că procesul de autorizare şi acreditare pentru acele programe care vor fi agreate de comun acord, de către cele două părţi, va fi demarat de către facultăţile universităţii noastre. Dar, pentru a putea face acest lucru, avem nevoie de sprijinul instituţional şi logistic oferit de către autorităţile locale din judeţul Botoşani – în special de spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţilor didactice”, se precizează în textul scrisorii semnate de prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Conform informaţiilor din scrisoarea respectivă, 13% din totalul studenţilor înmatriculaţi la UAIC provin din judeţul Botoşani, iar 12% dintre candidaţii de anul acesta provin din acelaşi judeţ.
Cursurile pot începe la Botoşani cel mai devreme în 2021
Conform procedurilor impuse de legislaţia din ţară, orice nou program de studiu, fie că este într-o extensiune sau în cadrul universităţii, trebuie autorizat şi apoi acreditat de către ARACIS, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.
Pentru ca ARACIS să poată autoriza provizoriu un program de studiu (practic, să poată fi admişi studenţi), trebuie ca să existe toate componentele didactice, de la curriculă la personal, fiind necesară şi o inspectare a spaţiilor pentru a vedea dacă pot găzdui cursuri.
Prin urmare, dacă va exista înţelegere între UAIC şi autorităţile locale din Botoşani, cel mai devreme ar putea fi admişi studenţi la admiterea de anul viitor din vară, cu condiţia existenţei spaţiilor adecvate. Cadrele didactice vor face naveta pe ruta Iaşi-Botoşani pentru a ţine cursurile de la fiecare specializare în parte.