Un bărbat a murit la Spitalul Județean Suceava după ce a fost infectat cu virusul West Nile, iar un altul, de 88 de ani, este în stare gravă, fiind la Terapie Intensivă de trei săptămâni. Cel care și-a pierdut viața avea 83 de ani și suferea și de boli cronice grave. În spital este și un al treilea pacient infectat cu West Nile.
Vedeți și https://iasitvlife.ro/stiri/copil-disparut-de-acasa/
Înțepați de țânțari
Cele trei persoane infectate cu virusul sunt din Fântânele, Suceava și Bosanci. Toate au ajuns la spital cu febră, dureri de cap și stare de confuzie, fiind diagnosticați cu meningita, moment în care s-a căutat agentul patogen care a cauzat îmbolnăvirile. Pentru că nici unul dintre cei trei nu călătorise în afara țării, s-a concluzionat că au fost înțepați de țânțari în timp ce erau în localitățile lor de domiciliu.
Poate fi fatală
Reprezentanții Societății Române de Microbiologie spun că virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecția cu virus West Nile.
În privința simptomelor, acestea se manifestă febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate. În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Cum să prevenim îmbolnăvirea
Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii au câteva recomandări ușor de urmat: “Evitați expunerea la țânțari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă, limitați deplasările în zone cu multă vegetație şi umiditate ridicată – parcuri, păduri, ape stătătoare, iar dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repetente de țânțari. De asemenea, eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer – găleți, ligheane, vase cu apă”.
Nu uita să ne urmărești pe Facebook!