Un individ din Neamț, care a ucis doi oameni într-un accident rutier, băut fiind, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare.
Faptele s-au petrecut în urmă cu 5 ani, când legea ANASTASIA nu era încă în vigoare, însă magistraţii au arătat că şoferul i-a pus în pericol cu bunăştiinţă pe cei aflaţi cu el. După executarea pedepsei, bărbatul nu va mai avea voie să şofeze timp de 4 ani. Sentinţa nu este definitivă, scrie stirileprotv.ro.
Citiți și Capodopere românești la Iași
Patru persoane au urcat cu şoferul în maşină în septembrie, 2019, într-o cursă care avea să se transforme într-una mortală.
Cu o alcoolemie de 1,94, individul a gonit haotic, pe un drum din apropierea localităţii Secuieni, din Neamţ.
Nu a durat mult până când a pierdut controlul volanului, a lovit violent un cap de pod, apoi a fost proiectat într-un copac.
Doi dintre pasageri – un poliţist şi fiul unui şef de post – au murit pe loc. Ceilalţi doi şi şoferul au ajuns răniţi, la spital.
Mama unui rănit: „Vă închipuiţi băiat de 38 de ani să stea 6 luni în pat operaţii din nou spitalizare greu extrem de greu.Are un şurub nescos din picior, un pic piciorul deformat dar şocul foarte mare. Nu vă zic în anii ăştia câte şedinţe la psiholog”.
În motivarea sentinţei, judecătorii au arătat că şoferul era conştient de pericolul la care îi expune pe toţi cei aflaţi în autoturism. Magistraţii au precizat că băut fiind, bărbatul conducea cu o viteză atât de mare, pe o şosea cu serpentine, încât toţi pasagerii au cerut insistent să coboare din maşină.
Citiți și Muzica și poezie la Teiul lui Eminescu
De altfel, pasaje din rechizitoriu descriu scene de coşmar, care dau fiori.
Bărbatul de la volan nu a cedat deloc insistenţelor venite din partea pasagerilor.
„Imediat ce au plecat a realizat că ceva nu e în regulă cu şoferul, deoarece conducea cu viteză mare şi în două rânduri erau cât se răstoarne; i-a cerut să oprească pentru a coborî, dar el i-a răspuns ,,ce-i ţi-e frică de moarte?”, atunci …şi-au fixat centurile, la ieşirea din Secuieni maşina rula cu cca 180 km /h.”
Date fiind aceste detalii şocante, pe parcursul anchetei, magistraţii au schimbat încadrarea faptei în una mai dură, de la ucidere din culpă, la omor calificat.
Petru Ivaşcu, avocat: „Vorbim despre o infracţiune săvârşită după vechea reglementare adică cea existentă în 2019.Omorul calificat presupune o certitudine şi mai ales o conştientizare a situaţiei în care se afla şoferul când a condus. Faptul că era sub influenţa alcoolului faptul că era conştient de pericolul în care poate fi pus pasagerul”.
Pe de altă parte, specialiştii în conducere defensivă, atenţionează că pasagerii trebuie să fie foarte atenţi în mâinile cui îşi încredinţează vieţile.
Marius Giurisici, specialist în conducere defensivă: „La pasageri cea mai importantă e a nu încuraja sau nu se urca cu un şofer care a consumat băuturi sau subst interzise. Nu pot fi şi ei la fel de inconștienți când te laşi pe mâna unui şofer care a consumat băuturi pt că eşti expus ca pasager la exact aceleaşi pericolele ca şi şoferul”.
Bărbatul poate face apel până pe 20 ianuarie. Recent intrată în vigoare, legea „Anastasia” prevede că şoferii băuţi sau fără permis care sunt implicaţi în accidente mortale nu mai pot primi sentinţe cu suspendare.