Turismul anului 2020 va fi jalnic. O recunosc cu amărăciune proprietarii unităţilor de cazare din Bucovina, una dintre regiunile cel mai grav afectate de Coronavirus din România. Numită şi Raiul Molodovei, zona e acum de nerecunoscut. De altfel, în întreaga ţară, turismul este îngropat din cauza pandemiei, iar cei care îşi câştigă existenţa exclusiv din asta, se confruntă cu o situaţie fără precedent: şi-au pus afacerile pe pauză.
Iar pierderile se văd: doar în ultimele luni, acestea se ridică la jumătate de miliard de euro. Totuşi, oamenii mai au o speranţă: să recupereze ce se poate recupera după data de 15 mai, scrie observatornews.ro.
Suntem în satul Poiana Negrii, la o sută de kilometri de Suceava. Anul trecut, pe vremea asta, zeci de oameni se plimbau pe aleile acestui complex turistic. Acum, peisajul este dezolant. Doar vântul mai şuieră prin parcarea goală.
PAUL CANDREA, proprietar pensiune: În aceste momente, chiar mă uitam pe rezervări. Era foarte bine. Aveam proiecte, tabere, era perfect. Anul ăsta, nu vreau să fiu răutăcios, dar va fi jalnic faţă de alţi ani.
Asta în condiţiile în care cei mai mulţi proprietari de pensiuni trăiesc exclusiv din turism. Rezervări ori nu sunt deloc, ori sunt anulate sau amânate. Anul trecut, în luna mai, erau vândute chiar şi pachete pentru Crăciun şi Revelion. În lipsa turiştilor, unii încearcă să-şi salveze altfel afacerile.
PAUL CANDREA, proprietar pensiune: Procesăm tot ce ţine de produse lactate, din carne, oferim pachete la domiciliu, încercăm să putem să ne plătim curentul, să zic aşa. Hotelurile se vor deschide, dar restaurantele, nu. Căutăm acum o variantă prin care să oferim room service la cameră, e o situaţia dificilă, chiar dificilă şi nu e o strategie bine ordonată.
La fel de îngrijorat este şi Petrică Negrea, un hotelier din Suceava.
PETRICĂ NEGREA, hotelier: Dacă nu încasăm deloc, ce facem?! Este foarte greu! Noi clar că trebuie să ne adaptăm, dar şi noi avem nişte sugestii. Trebuie să fim înţeleşi cu impozitele pe clădiri, să fie taxe mai mici, impozitele pe restaurante, să fim lăsaţi să funcţionăm măcar cu terasele în aer liber.
În Bucovina, Raiul Moldovei, sunt sute de pensiuni şi de hoteluri cu peste 15 mii de locuri de cazare. Cele mai multe din ţară, după Braşov şi Constanţa. Multe dintre camere găzduiesc acum persoane aflate în carantină. Iar pierderile sunt uriaşe, la nivelul întregii ţări.
PETRU ARICIUC, șef CNIPT Vatra Dornei: Trebuie să ţinem cont că în industria turismului activează cel puţin 600 de mii de persoane. Pierderile pt perioada martie-mai sunt de aproximativ 500 de milioane de euro. Pierderile, doar pt perioada Paştelui, sunt undeva la 12 milioane de euro.
Experţii în turism sunt însă optimişti: lumea îşi va relua obiceiul călătoriilor, chiar dacă vor exista anumite schimbări.
ADI VOICAN, specialist vacanţe în România: Întâi vor călători oamenii cu maşinile proprii, apoi vor merge cu biciletele, vor călători în zone în care ar putea să facă drumeţie, vizitele vor fi mai reţinute, servitul mesei va fi fie room service în cameră sau vei trece şi-ţi vei lua un pachet cu mâncare comandată pe o aplicaţie pe net de la un restaurant fără stai neapărat acolo sau vor fi separeuri.
Proprietarii de hoteluri şi de pensiuni îşi pun acum toată speranţa în data de 15 mai, prima zi de libertate aşteptată în România.