Miercuri, 10 noiembrie, 500 de elevi și părinți au protestat împotriva învățământului online. Aceștia au organizat Marșul Dreptului la Educație care s-a desfășurat pe zece kilometri, de la Bosanci la Suceava.
Primii protestatari au pornit din fața Căminului Cultural al comunei Bosanci. În Ipotești li s-au alăturat alți părinți și elevi, îndreptându-se spre Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Suceava. Protestatarii au transmis următorul mesaj: „Un act educațional eficient se face doar cu prezența fizică”. Câțiva dintre participanții marșului au intrat în clădirea ISJ Suceava pentru a discuta cu conducerea.
Marșul a fost organizat din cauza deciziei guvernanților de a nu permite deschiderea școlilor și reînceperea cursurilor în format fizic acolo unde rata de vaccinare a angajaților din instituțiile de învățământ nu este de minim 60%. Rata de vaccinare în rândul personalului Școlii Gimnaziale Bosanci este de 53,7%, iar cea a școlii din Ipotești este de doar 23,53%.
Protestatarii au purtat pancarte cu diferite mesaje împotriva învățământului online: „Nu vrem școală online”, „Orice act medical este un drept, nu o obligație!”, „Suntem județul cu cea mai mică rată de vaccinare și cea mai mică incidență a cazurilor. Asta nu vă dă de gândit?!”, „Deschide școlile fără condiționări!”, „O țară civilizată este o țară educată!”, „Orice act medical este un drept, nu o obligație”, conform Monitorul de Suceava.
Reprezentanții ISJ susțin că nici ei nu sunt de acord cu școala online, dar trebuie să respecte cu toții un ordin comun semnat de ministrul Educației și ministrul Sănătății.
Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, a participat la protest alături de părinți și elevi
„Noi facem tot posibilul să mediem aceste încălcări flagrante ale guvernanților, cu privire la principiile fundamentale ale libertății, ale democrației, încălcări care le îngrădesc copiilor dreptul la educație. (…) Guvernanții trebuie să militeze pentru testarea persoanelor care sunt infectate. Vedem că anumite companii farmaceutice se îmbogățesc pe spinarea populației și cred că este nedrept. Un test costă 300 de lei, 200 de lei, sume care sunt peste puterea financiară a populației. De asemenea, Guvernul trebuie să asigure medicamentele necesare pentru tratarea bolnavilor de Covid-19”, a declarat primarul Miron.
Marșul Dreptului la Educație a fost organizat de „Suceava Educată”, o mișcare formată din părinți. Aceștia susțin dreptul fundamental la educație, garantat de Constituția României.