Odată cu debutul anului şcolar, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu structurile operative din cadrul IPJ Suceava derulează activităţi preventive dar şi acţiuni în teren care au ca scop reducerea riscului victimal al copiilor.
Un capitol aparte îl reprezintă siguranţa rutieră, dar şi riscurile plecării voluntare de acasă a copiilor, în special a adolescenţilor, folosind mijloace de transport în comun sau, mai grav, maşini de ocazie.
În acest context, poliţiştii suceveni au intensificat acţiunile de verificare a legalităţii transportului rutier de persoane, având în vedere că nerespectarea legislaţiei în acest domeniu poate avea consecinţe din cele mai grave.
Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bai pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.
Astfel, în scopul reducerii riscului victimizării prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane efectuat prin curse regulate şi ocazionale, cât şi autovehicule special destinate transportului de elevi, Serviciul Rutier Suceava, Serviciul Ordine Publică şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, împreună cu formaţiunile de profil din judeţ au organizat, în perioada 01 – 27.09.2019, acţiuni pe linia prevenirii, combaterii activităţilor de transport de persoane neautorizate, precum şi pentru verificarea legalităţii activităţii desfăşurate de către operatorii de transport autorizaţi.
Pe perioada acţiunii au fost controlate în total 4.329 de autovehicule. La acţiune au participat, zilnic, în medie 27 de poliţişti rutieri şi 40 de poliţişti de ordine publică.
Au fost testaţi cu aparatul etilotest 1.181 de conducători auto şi au fost reţinute 3 permise de conducere unor şoferi care efectuau transport ilegal de persoane.
În cadrul acţiunilor au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, la acte normative care reglementează legalitatea transportului de persoane.
Totodată, au fost retrase 17 certificate de înmatriculare şi au fost indisponibilizate 15 autoturisme folosite de ,,piraţii rutieri”.
Poliţiştii solicită cetăţenilor şi în special copiilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol.
„Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane”, spun cei din conducerea IPJ Suceava.
(Sursa: Ziarulevenimentul.ro)