Caz dramatic la Suceava: o doctoriţă a fost înjunghiată şi bătută crunt de soţ. Totul s-a întâmplat sub privirile ingrozite ale celor doi copii care au încercat să-şi apere mama.
Doctoriţa povesteşte că a avut două ordine de protecţie şi patru plângeri penale, dar pentru individul agresiv nu au contat. Le-a încălcat pe toate! Dar şi mai grav este nimeni până acum nu l-a tras la răspundere. Drama Cristinei este împărtăşită de zeci de mii de românce, în fiecare an, scrie observatornews.ro.
Cu chipul brăzdat de lovituri, pe care masca nu reuşeşte să le acopere, Cristina povesteşte îngrozită prin ce a trecut. Are 33 de ani, e doctoriţă, dar soţul a bătut-o până a băgat o în spital. „Mă pregăteam să ies cu copiii din casă. Am verificat camera de pe vizor, am văzut că nu este nimeni în casa scării. Am descuiat uşa, când am dat să ies, s-a năpustit de pe scări, alergând, soţul cu un cuţit în mână”, a declarat Cristina.
Anul trecut, 40.000 de românce s-au confruntat cu bătăi şi umilinţe în familie
Individul a reuşit să o împingă în casă. „Mi-a pus cuţitul la gât, am încercat să îl împing, să mă apăr cum am putut”, a declarat Cristina. În învălmăşeală, agresorul şi-a abandonat fiul de trei ani singur în scara blocului. Ăsta a fost şi norocul femeii. „Era deranjat că ţipă băiatul cel mare pe casa scării şi atrage atenţia şi a deschis uşa şi l-a tras înăuntru, timp în care am reuşit să scot telefonul şi să apelez la 112”, mai spune femeia. Cei doi copii ai cuplului de un an şi jumătate şi de 3 ani au fost martorii scenelor de groază.
„Cel mare ţipa la el, îl lovea, trăgea la el să nu ma lovească”, a declarat Cristina. Dezarmat, agresorul a bătut în retragere. A fugit, iar femeia a reuşit să se încuie în casă. Cele 10 minute cât a durat până când au ajuns poliţiştii i s-au părut o veşnicie. „Din momentul in care eu am apelat la 112 si pana a venit, sa repereze scara, apartamentul, eu daca nu reuseam sa ii smulg cutitul din mana, in mod sigur nu mai eram aici”, mai spune femeia. Poliţiştilor nu le-a luat mult să-l identifice pe agresor.
Victima este în afara pericolului. „A ajuns policontuzionată prin agresiune, cu o plagă înjunghiată la nivelul globului ocular stâng, cu mai multe plagi înjunghiate la nivelul coloanei cervicale – superficiale plăgile. Contuzie toraco-abdominală”, a declarat Bogdan Bondaru, medic urgenţe SJU Suceava.
Doctoriţa mărturiseşte că violenţele s-au intensificat când a cerut divorţul. A obţinut mai multe ordine de protecţie, dar soţul le a încălcat. Şi nu a păţit nimic. Aşa că ea a trebuit să se apere singură. „După două ordine de protecţie, încălcări repeate şi patru plângeri penale pentru încălcarea ordinului şi încă o plângere cu prinderea lui în flagrant, încălcând ordinul de protecţie, pentru că nu s-a luat nicio măsură, a trebuit să mă protejez cumva. Şi atunci, mi-am pus cameră pe vizor”, mai spune femeia.
Povestea doctoriţei din Suceava nu este singulară. Anul trecut, 40.000 de românce s-au confruntat cu bătăi şi umilinţe în famiie. 42 dintre ele au fost ucise de soţi sau parteneri. Şi totuşi, de ce statul nu face mai multe pentru victimele violenţei domestice?
„Sunt foarte multe mentalitati invechite in sistemul judiciar, care considera ca si femeia are partea ei de vina, cumva isi merita soarta, cumva il provoaca pe barbat”, a declarat Cristina.
Cristina poate răsufla uşurată: agresorul ei e reţinut pe 24 de ore. În funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale de care va avea nevoie, procurorul va decide dacă schimbă încadrarea faptei din violenţă în familie în tentativă de omor. „M-a pazit Bunul Dumnezeu, că altfel nimeni nu putea sa ma scape”, a declarat Cristina.